РФ забезпечила Іран літаками Су-35 та ЗРК С-400 в обмін на «шахеди» та ракети, — Wall Street Journal

Читать на русском

РФ забезпечила Іран літаками Су-35 та ЗРК С-400 в обмін на «шахеди» та ракети, — Wall Street Journal

РФ забезпечила Іран літаками Су-35 та ЗРК С-400 в обмін на «шахеди» та ракети, — Wall Street Journal

Крім тисяч безпілотників, закуплених в Ірані, наприкінці минулого року РФ погодилася придбати додаткові товари військового призначення на суму близько 2 мільярдів доларів.

Західні розвідки вважають, що РФ забезпечила Іран сучасними винищувачами Су-35 та ЗРК С-400 в обмін на БПЛА типу "Шахед" та ракети. Про це повідомляє Wall Street Journal.

Немає публічних доказів того, що Су-35 все ж таки були відправлені. Як пояснив представник розвідки США та Близького Сходу, який детально знає угоду, відповідна затримка може бути пов’язана з тим, що не відбулася оплата літаків.

У 2007 році Тегеран підписав угоду про придбання російської зенітної системи С-300, але Москва вирішила затримати постачання зброї під тиском США та європейських держав. Самовільна заборона закінчилася у 2016 році.

З того часу Іран намагався придбати у Росії потужну систему С-400. Публічно було невідомо, чи наважилася Москва надати батареї С-400. Деякі варіанти цих систем оснащені радарами, які можуть уразити технологію "невидимки", що використовується найсучаснішими військовими літаками. Росія розгорнула такі комплекси захисту своїх військових баз у Сирії. Ці батареї є потенційною смертельною загрозою для військових літаків США та Ізраїлю, які час від часу діють у повітряному просторі Сирії.

Іран окремо погодився продати Росії ракети класу "земля-земля" для використання в Україні. Згідно з новою оцінкою розвідки, очікується, що він незабаром розпочне передачу зброї. За словами офіційних осіб, доказів того, що ракети вже було доставлено, немає.

Виробництво бойових безпілотників перетворилося на спільне підприємство між двома країнами, вважають представники розвідки. Спочатку надання Іраном безпілотників Росії було спробою Тегерана допомогти своєму союзнику заткнути дірку у військовій кампанії проти України. Росія, яка на початку війни мала небагато бойових безпілотників, восени 2022 року почала використовувати два типи безпілотників іранського виробництва "Шахед": Shahed-131 і Shahed-136.

Представники розвідки вважають, що Москва також має користь від співпраці. Крім тисяч безпілотників, закуплених в Ірані, наприкінці минулого року РФ погодилася придбати додаткові товари військового призначення на суму близько 2 мільярдів доларів. Серед них системи захисту від безпілотників, які стали головним пріоритетом для російських генералів в Україні.

Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024

Роман Терещенко загинув: прощання з героєм на Полтавщині
07.03.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024