Польські протестуни підіграють росіянам

Picture

Фермери, які протестують у Польщі кажуть, що захищають своє економічне майбутнє. Вони не хочуть, щоб їм заважало "недостатньо врегульоване" українське зерно. Водії, частина з яких чекає вже кілька тижнів, запитують, яке відношення все це має до вантажівок, які перевозять товари й гуманітарну допомогу в Україну. Схоже, відповіді немає ні в кого. Протести фермерів — це сприятливий ґрунт для російських операцій впливу, спрямованих на тих, хто незадоволений можливим вступом України до ЄС, коли її водії та експортери взагалі не стикатимуться з обмеженнями, пише The Economist.

Кремль називав тактику "розділяй і володарюй", за допомогою якої він підривав єдність своїх ворогів, "активними заходами". Найуспішніші з них були засновані на щирому невдоволенні. Керівник польської розвідки з 2016 по 2022 рік Пьотр Кравчик каже, що було б дивно, якби Росія не намагалася використовувати подібні формули сьогодні.

Польські журналісти розставили деякі крапки над "і". Розслідування показало, що один із протестувальників був пов’язаний із російським посольством у Варшаві. Існують також докази зв’язків між Росією і деякими членами польської ультраправої партії "Конфедерація", яка відігравала певну роль на попередніх етапах протесту.

Один з українських військових дослідників каже, що Росія нарощує спроби впливати на ЗМІ. Нещодавно було виявлено 18 тисяч підозрілих сторінок у Facebook, які пропагують фальшиві розповіді про польські протести, наприклад, перебільшують корупцію в Україні.

Аналіз, проведений групою активістів Antibot4Navalny, яка відстежує діяльність Doppelganger, кремлівської мережі впливу в соціальних мережах, демонструє схожу історію. У ньому йдеться, що мережа з приблизно десятьма тисячами ботів поширила фальшиву новину про польський протест, завдяки чому її побачили 50 тисяч користувачів. Багато з фальшивих новин, створених Doppelganger, перебільшували напруженість у відносинах між поляками та українцями, німцями та українцями, французами й українцями.

Який вплив мають ці операції, не до кінця зрозуміло. Полковник Тарас Дзюба з відділу стратегічних комунікацій Генштабу України каже, що росіяни ведуть тривалу гру. Інші джерела в розвідці України та Польщі припускають, що Росія зіграла другорядну роль у польських протестах.

Інтенсивні переговори на рівні ЄС дають надію, що прикордонна проблема може бути врегульована. Але навіть якщо рішення буде знайдено, протести завдали великої шкоди відносинам між країнами.

Підготувала: Ніна Петрович

Новости
Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024