«Сьогодні це Харків і Київ, а завтра Варшава чи Гельсінкі»: реакції західних посадовців та експертів на масовані обстріли України

Наслідки російського удару по одній із українських ТЕС. Квітень 2024 року

Росія перед на світанку 11 квітня вкотре здійснила масований ракетно-дроновий удар по цивільній інфраструктурі України. Усього по п’яти українських областях російська армія запустила понад 40 ракет і майже стільки ж дронів. Українські Сили оборони змогли збити лише частину з них через брак систем протиповітряного захисту і ракет до них. Як на це реагують західні посадовці та оглядачі. Їхні думки зібрав «Голос Америки».

«Російські терористи знову цілили саме по об’єктах критичної інфраструктури. Був черговий підлий ракетний удар по Харкову і Харківській області. Мішенню стали також об’єкти в інших областях: Київській, Запорізькій, Одеській та Львівській.

Кожен із наших сусідів у Європі, кожен з інших партнерів бачить, наскільки критичною є потреба України в ППО. Саме тут, саме зараз, саме нашою можливістю подолати російський терор світ може довести, що всі однаково сприймають терор як злочин. Якщо ж Росії буде дозволено й надалі це робити, якщо російські ракети й «шахеди» битимуть не тільки по Україні, а й по рішучості партнерів, це буде глобальним дозволом на терор.

Потрібна ППО та інша оборонна підтримка, а не заплющування очей і довгі дискусії», – написав у телеграмі, коментуючи наслідки обстрілу, президент України Володимир Зеленський.

Харків

Харків

Росія під час цієї атаки повністю зруйновала Трипільську ТЕС на Київщині. «Чорний день в історії «Центренерго», знищено всю нашу генерацію», – йдеться в повідомленні.

Більше про наслідки російської атаки 11 квітня читайте тут: «Упродовж кількох годин російські військові атакували п’ять регіонів України»: деталі

«Ситуація в Україні жахлива» – Брінк

Посол США в Україні Бріджит Брінк закликала західних партнерів не зволікати із допомогою Україні:

Загинуло 600 цивільних

«Ці атаки не лише нищать українську інфраструктуру, а минулого місяця від цих атак загинуло 600 цивільних. Саме зараз є нагальна потреба у більшій кількості засобів ППО і нашій допомозі»

Посол Брінк також додала: «Ситуація в Україні жахлива; не можна зволікати ані на мить».

Київ

Київ

«Сьогодні це Харків і Київ. Завтра це може бути Варшава, Гельсінкі, Бухарест чи Стокгольм. Захист від Путіна і Росії є європейською необхідністю і обов’язком», – написав у мережі Х Карл Більдт, співголова Європейської ради з міжнародних відносин.

Оглядач видання Bild Юліан Рьопке пише:

Українська східна ППО повністю знищена

Рьопке

«Тактика багатьох сухопутних військ Росії повертається до Сталіна 1943 року; значна частина її ВПС переходить на західні стандарти точності, 2024 рік. Три ФАБ-500 влучили в радіусі 10 метрів від наміченої будівлі в Харківській області. Українська східна ППО повністю знищена»

Рьопке додав, що два тижні тому йому «джерело» повідомило йому поточну кількість ракет до систем «Patriot».

«Я, звичайно, не буду її (кількість – ред.) розкривати. Але ця кількість була настільки малою, що зараз вона, мабуть, близька до нуля», – написав оглядач видання Bild.

Кінець України означатиме довгу криваву війну з Росією, щоб відновити могутність світовий порядок

Гамільтон

«Можливо, ми є свідками кінця України в реальному часі, – пише в мережі Х Боб Гамільтон, полковник армії США у відставці й керівник досліджень програми «Євразія» Інституту досліджень зовнішньої політики.

«Це станеться не скоро, але ми на цьому шляху. І не помиляйтеся, кінець України означатиме одну з двох речей: кінець американської могутності або довгу криваву війну з Росією, щоб відновити могутність США та світовий порядок»

Президент Зеленський вкотре заявив, що Україна потребує кілька десятків систем ППО та сучасні винищувачі для захисту українських міст від атак РФ, а також артилерії, «щоб відсувати фронт і повертати нормальне життя на окуповану Росією землю».

«Україна не просить надто багато... Це все абсолютно реалістично. І залежить тільки від політичної волі партнерів», – сказав він.

Кияни в метро під час повітряної тривоги, яка тривала 5 годин. 11 квітня 2024 року

Кияни в метро під час повітряної тривоги, яка тривала 5 годин. 11 квітня 2024 року

  • Кремль заперечує, що прицільно обстрілює цивільну інфраструктуру, міста і села України, убиваючи та завдаючи стражадань цивільному населенню.
  • ООН верифікує кількість загиблих і поранених внаслідок російської агресії цивільних громадян України. Наприкінці лютого 2024 року Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні повідомила, що їм вдалося верифікувати 30 457 втрат серед цивільних із 24 лютого 2022 року: 10 582 загиблих і 19 875 поранених.
  • В ООН наголошують, що ці цифри – це лише та частина жертв розв’язаної Росією війни проти України, які їм вдалося належно перевірити і підтвердити. Реальна ж кількість загиблих цивільних громадян України набагато більша.
  • Лише взнищеному Росією Маріуполі за підрахунками представників української влади могло загинути понад 20 тисяч людей.

Новости
Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024