Чому люди відчувають чужий погляд на собі

Відчуття чужого погляду на собі знайоме багатьом людям. Наука не знайшла точної відповіді, чому саме люди стикаються із таким почуттям. Найголовніше – відстежувати відчуття дискомфорту , якщо воно виникає, та вчасно звертатися за професійною допомогою.

Досліджень, які вивчають це питання, не так багато. Одне дослідження знайшло у скроневій частині приматів нейрони, які визначають напрям погляду інших мавп.

Також на тему Номофобія – хвороба більшості сучасних людей: що робити зі страхом залишитись без телефона

У дослідженні вивчалося, чи може тварина визначити напрям погляду, якщо інша мавпа дивиться на нього. Стійких доказів того, що ті ж здібності має мозок людини, поки що немає. І взагалі це не зовсім про почуття «чужого погляду зі спини».

Усі дивляться на мене

Результати дослідження свідчать, що люди часто схильні сприймати погляд інших як спрямований на них, навіть якщо це зовсім не так. На це впливає орієнтація голови того, хто дивиться. Якщо вона спрямована в наш бік, здаватиметься, що погляд теж спрямований на нас.

Люди із соціальною тривожністю зазнають значного дискомфорту, якщо бачать, що на них хтось дивиться. Для соціального тривожного розладу характерний сильний страх підвищеної уваги. Людина відчуває значний дискомфорт, якщо здається, що на не дивляться. Цей страх заважає почуватися в суспільстві комфортно та спокійно.

Що робити

Якщо чужий погляд не викликає відчуття дискомфорту, то нічого робити не потрібно – періодично хтось і справді дивиться на нас. І ми на когось дивимось. І в цьому немає нічого страшного

Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024

Роман Терещенко загинув: прощання з героєм на Полтавщині
07.03.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024