"Газова справа": ВАКС присудив екснардепу-втікачу Онищенку 15 років в’язниці (оновлено)

онищенко,александр

Вищий антикорупційний суд оголосив вирок колишньому народному депутату Олександру Онищенку – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Його визнали винним в організації так званої "газової справи" – однієї з наймасштабніших корупційних схем в історії України, унаслідок якої "Укргазвидобування" отримала 740 млн грн збитків.

Про це повідомили Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Центр протидії корупції.

Крім того, 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна отримала його фінансова директорка Олена Павленко.

"15 та 12 років позбавлення волі з конфіскацією – колегія суддів ВАКС оголосила вирок народному депутату України VII скликання та його фінансовому директору, обвинувачених у заволодінні державними коштами на суму понад 740 млн грн під час видобутку та продажу природного газу в межах договорів про спільну діяльність з публічним акціонерним товариством "Укргазвидобування", – йдеться у повідомленні САП.

У САП уточнили, що суд ухвалив конфіскувати в Онищенка чотири земельні ділянки, автомобіль, корпоративні права, кошти на банківських рахунках.

Так, суд ухвалив конфіскувати три земельні ділянки загальною площею 60 тис. кв. м, розташовані в місті Українка Київської області, земельну ділянку в селищі Козин в Обухівському районі Київської області та об’єкт незавершеного будівництва, що розташований на ній, автомобіль Mercedes-Benz S 500l 4Matic.

Крім цього, під конфіскацію потрапляють корпоративні права в статутному капіталі ТОВ Фірма "ХАС" на суму 1,06 млн грн, ТОВ "Топ Юкрейн" на суму 90 тис. грн, ТОВ "Кінно-спортивний комплекс "Олімпік" на суму 1 тис. грн; ТОВ "Природні Ресурси +" на суму 600₴

Також в екснардепа буде конфісковано кошти на банківських рахунках, відкритих у ПАТ "Діамант Банк", КБ "Приватбанк", ПАТ "Діамантбанк", кошти, розміщені на депозитних субрахунках, відкритих у банківській установі LAS Trasta komercbanka (Латвійська Республіка), кошти, розміщені на рахунку, відкритому в банківській установі РФ.

Крім цього, буде конфісковано мисливський карабін калібру 30-06 Springfield (7,62x63) моделі Blaser R 93 із пристроєм для зниження звуку пострілів (саундмодератор) BR Toute T12, 41 патрон, із маркувальними позначеннями RWS 30-06 та ювелірні прикраси.

Зазначено, що суд на підставі ст. 96-2 КК України ухвалив застосувати захід кримінально-правового характеру у вигляді спеціальної конфіскації та конфіскувати корпоративні права у статутному капіталі ТОВ Фірма "ХАС" на суму 1,58 млн грн, кошти в розмірі $7,37 тис., розміщені на рахунку, відкритому в банківській установі AS PrivatBank (Латвійська Республіка) компанією Ostexpert Limited, корпоративні права компанії Fastilo Traiding LTD у статутному капіталі ТОВ "Надра Геоцентр" на суму 25,29 млн грн та у статутному капіталі ТОВ "Карпатнадраінвест" на суму 1,99 тис.₴

Норми про спеціальну конфіскацію будуть також застосовані до нежитлових приміщень загальною площею 535 кв. м за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 27-Б, і коштів, вилучених під час обшуку 19 жовтня 2016 року в приміщенні ПАТ "БТА Банк" з індивідуального банківського сейфа №18 у сумі $600 тис.

Зазначено, що в цій частині вирок не підлягає примусовому виконанню, оскільки ці кошти вже вилучено у власність держави відповідно до наказу голови Головного управління розвідки Міноборони №81 від 19 червня 2023 року "Про примусове відчуження майна для потреб держави в умовах воєнного стану".

Справа Онищенка

За версією слідства, народний депутат Олександр Онищенко є засновником та керівником злочинної організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заволоділи понад 1,6 млрд грн від реалізації природного газу.

Через це "Укргазвидобування" зазнало збитків у понад 740 млн₴

Загалом слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. З-поміж них – двоє близьких людей, які виконували роль співорганізаторів, решта – працівники ПАТ "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній тощо.

Зазначимо, що Онищенко переховується від правосуддя з 2016 року, а у жовтні 2021-го отримав громадянство РФ.

Автор: Юлiя Недашківська

Новости
Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024