"Зупиняти ворога треба всією країною, а не так, як зараз: в частині країни вiйнa триває, а в іншій - її немає", - офіцер Нацгвардії Михайло Вернигора

Бої в Маріуполі та поранення під час спроби евакуювати українського воїна, ампутація руки на "Азовсталі", полон, звільнення, адаптація, реабілітація і знову служба. Таким був шлях Михайла Вернигори, офіцера Нацгвардії, з 2022 року. Однак для нього війна розпочалась у 2014 році — з підготовки до звільнення Слов’янська на Донеччині. І, попри втрату руки, його боротьба триває.

Про "Азовсталь", росіян, полон, службу, побратимів та тих, хто ховається від війни — відверто поговорив з Анною Мірошниченко. У програмі "Хто з Мірошниченко?" Михайло Вернигора, офіцер Нацгвардії, розповів, якою бачить війну та що потрібно для її завершення.

ПРО ПРОТЕЗ

- Ви прийшли на інтерв’ю без протеза, ми з вами перед цим говорили, вам не зручно, ви не хочете його носити?

- Зараз робота більш сидяча і в тебе додаткова вага, яка постійно тут, і трохи дає на спину і ввечері починає боліти спина, тому коли ти просто сидиш і нічого не робиш — тоді з ним не зручно, а так в принципі якщо у повсякденному житті ти ним користуєшся, також потрібно навчатися. Просто довгий період був без протеза і звичка без протеза, ти вже приловчився деякі моменти однією рукою робити, те, що люди роблять двома руками, ти робиш однією. І коли ти вже з протезом, можливо, це наша лінь, тому що з протезом потрібно навчитися.

- А що вам досі не зручно? До чого ви все ніяк не можете звикнути?

- Вже такого немає, за кермом, в мене в принципі практики водіння з двома руками майже не було, тобто це перший автомобіль, я його придбав вже без лівої кінцівки, сів і поїхав і нормально.

ПРО БОЇ ЗА МАРІУПОЛЬ ТА ПОРАНЕННЯ

- Все ж таки про ваше поранення. Як ви зазнали поранення в Маріуполі?

- День взагалі почався дуже погано, ми вже були в приватному секторі і мали займати одну з вулиць, і коли пішла крайня група, в кожного були розподілені свої точки, свої позиції, крайня група пішла займати свої позиції і вони потрапили в засідку, ми розуміли, що там вже є, не розуміли, звідки ведеться вогонь, але розуміли, що там є противник і тут не можна займати, ми відтягнулися. І потім було ухвалене рішення на вулицю вище займати, бо вже нижче вулиця контролюється. Спостерігали, противника ми так і не виявили, але ми знали, що він десь там є, і з тієї групи, яка була попередня, що потрапила в засідку, одного зразу вбили, а один був поранений. І наше завдання було його витягнути звідти. У нього була радіостанція, ми тримали зв’язок, і він спочатку не міг нас зорієнтувати, де він хоч приблизно перебуває. Ми пішли, я і ще один підполковник з прикордонної служби, підполковник Тарасенко Олександр, полізли, не розуміючи ні звідки вогонь ведеться, ні де противник, але потрібно було витягувати, нам це вдалося, ми його витягнули. У тому дворі, в якому ми ходили, спостерігач побачив якийсь рух. І найоптимальніший варіант був з протилежного будинку подивитися, він трошки вище стояв, я пішов у той будинок. Коли я почав заходити в той будинок, в мене зразу пішла черга, виявилося, що там вже був противник. У руку близько п’яти-шести влучень з відстані 3-4 метри, автоматна черга. Група була оснащена, швидше за все, це був їхній спецпідрозділ ГРУ.

ПРО "АЗОВСТАЛЬ" І АМПУТАЦІЮ

- Після поранення ви потрапляєте на "Азовсталь", хто вам надавав допомогу?

- Хірурги.

- Як це було?

- Один із них, Герасименко Євгеній Петрович і Альбов Андрій Олексійович. Герасименко — це той хірург, який на вертольоті уже в оточений Маріуполь прилетів для надання допомоги.

- В яких умовах це відбувалося, чи були медикаменти?

- На той період ще медикаменти були, тому що мене під анестезією робили.

- Тобто, вам…

- Ампутували руку там, у бункері "Азовсталі", і тоді ще була анестезія, мене зробили наркоз, і я вже прокинувся без руки. Умови? Це була така невеличка кімната, можливо, 3 на 5 метрів. Там стояв стіл якийсь. Це одна кімната, в якій хоч плитка була, в решті цього бункера просто була земля, пил постійно. Лежачі поранені не мали можливості помитися, навіть лице вмити, десь вологі серветки якісь були, а так шкіра сірого кольору, просто грязь. Коли вже був прильот на цей бункер і частково бункер був пошкоджений, нас по інших бункерах розподілили. Це також була дуже ризикована ідея, без засобів бронезахисту, з однією рукою по розваленій "Азовсталі": ідеш десь під землею, десь по завалах, десь по металу.

- Був шанс не дійти до бункера?

- Постійно бомбили, постійно дрони літали, це як лотерея — пощастить — не пощастить. Наприклад, харчування — на бункері, де поранені перебували, готувати не було можливості, тому приносили з іншого бункера. І часто хлопцям з іншого бункера, які приносили їжу, поранені просто аплодували, тому що бували такі випадки — приходить 5 осіб, слава Богу доходять, але назад на бункер повертались двоє, а троє вже залишалися як поранені.

- Яка найстрашніша у вас картина перед очима, якась асоціація з "Азовсталі"?

- Саме перебування на "Азовсталі", це була картина страшна, а безпосередньо в цьому бункері, де поранені перебували, де під кінець вже медикаментів, перев’язувальних матеріалів, майже нічого не було, коли просто рану розмотують, а там вже черви лазять... А з харчування — стаканчик одноразовий, пів стаканчика готової каші на добу. Але ж людина поранена, потрібно відновлення, вітаміни. Бункер, де поранені перебували, обстрілювався цілодобово. І не було способів завезти харчі.

- Ви зараз розповідаєте таке жахіття, я думаю, що багато хто забув вже цю історію.

- Так.

ПРО ПОЛОН

- Правда, це забувається, з’являються якісь інші епізоди, я насправді дуже вдячна вам за ваші спогади. Я думаю, глядачі подякують, що ви таке пережили, приходите, нагадуєте нам, як насправді все це було і що таке війна.

- Ви знаєте, один момент те, що забулося взагалі. Хлопців ще багато в полоні з Маріупольського гарнізону, дуже-дуже багато. А населення місцеве, наше, вони думають, що всіх звільнили. Маріупольський гарнізон, відсотків 70-80 ще перебувають у полоні.

- Що з ними — не знаєте?

- Деяких ми знаємо місце перебування, але про стан здоров’я ми не знаємо, і ці люди там вже два роки. А були й такі, що в березні потрапляли в полон на позиціях, хтось у квітні.

- Ви теж побували в полоні, з "Азовсталі" ви вийшли і теж опинилися в полоні. Скільки часу ви там провели?

- Я був півтора місяця. Взагалі-то я не розраховував, що мене так швидко поміняють, тому що я офіцер. Але, як виявилось, такі як я, люди з ампутаціями, їм були нецікаві, і от у перший обмін потрапили 100 людей тяжко поранених, які перебували в інших лікарняних закладах Донецька, Луганська, і 22 особи — з Оленівки, з них 16 з ампутаціями. Перший обмін, вони всіх, хто в Оленівці був з ампутаціями, всіх віддали, вони нас називали "вечные трехсотные". Тобто людина, яка вже не стане в стрій для ведення бойових дій і яка для них не цікава.

- Казали в полоні, вот, "за что ты воевал"?

- Конечно.

- Яке ставлення було загалом?

- Таке, двояке. Той період, що ми були, перші півтора чи два місяці, відчуття таке було, що їх стримували, команди не було. Так, моральне приниження було.

- Це якісь висловлювання?

- Висловлювання, щоранкові гімни російської федерації, потім таке, моральне приниження — ви там всьо. Намагалися довести, що ми своїй країні не потрібні, от все, ми там вже Київ взяли, все взяли, а ви тут "отработанный материал", за що ви воювали, своїй країні не потрібні. Коли тобі це постійно повторюють, воно також дає своє... На той період з тими хлопцями, що я був, вони не вірили в це. Але ж якщо тобі упродовж двох років таке повторюють, то не факт, що ти не повіриш у це.

- Це ви говорите про тих, хто зараз перебуває в полоні?

- Так. Якщо тобі протягом двох років повторюють і тебе два роки не обмінюють, то ти починаєш вірити. Коли ти потрібен був, тоді так, ти працював, а потім все, ти відпрацьований матеріал. То люди вже, це суто моя думка, не всі такі морально стійкі. І навіть морально стійкі... поламати можна кого завгодно.

ЗВІЛЬНЕННЯ З ПОЛОНУ

- Ви пам’ятаєте, як ви зустрілися зі своєю родиною?

- Так.

- З дітьми. Які були у вас відчуття?

- Перше — страх. Страх як приймуть, як на це відреагують діти. Дружина підтримала, не переживай, все буде добре, з усім справимося разом.

- А з дітьми?

- Знову ж таки дружина в мене молодець, я їй вдячний на всіх етапах свого життя, вона мене підтримує, вона допомагає і думаю, вона підготувала дітей. Так, трохи слізки були, буквально 5-10 хвилин, а потім нормальна бесіда. Старший нічого не казав, а доця менша за ручку бралась, вона була в бинті, але нічого не запитувала, просто так за ручку — не боляче? Кажу: ні, все нормально. А потім, коли вони їхали, сівши в машину доця в дружини запитала: "Мамо, а коли папі ручку зроблять?"

ПРО ЗЛОЧИНИ РОСІЯН

- Чи були якісь такі умови, за яких ви б могли пробачити росіянам?

- Ні, взагалі. Ви що? Коли йде тотальне знищення цивільного й нецивільного населення. Коли ти їдеш містом, а замість дерев зліва-справа лежать накриті тіла, по всій вулиці, тому що спочатку була інформація, що їх будуть забирати і десь вивозити. А потім пішло потепління, почали просто у дворах масові братські могили робити і ховати. Як таке можна забути, пробачити?

Один водій, чого його переклинило, вийшов на вулицю і ночував у машині, яка стояла в ангарі, а вночі було два прильоти з літака, там така вирва була, капець. Ми прийшли, я дивлюсь, чогось бракує, а потім мені доходить, що двох ангарів просто немає, підходимо ближче — від машини залишився лише низ, сама рама. А він в кабіні спав, і нічого не знайшли взагалі.

- Страшне.

- От такі історії в пам’яті на все життя і найцікавіше — до дрібних деталей. Деякі моменти ти постійно перед собою бачиш, ти їх прокручуєш, ти їх пам’ятаєш і не виходить з голови. Це тобі вже на все життя. Так, день, коли я зазнав поранення, я пам’ятаю майже погодинно.

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

- Як ви вважаєте, коли росія може зупинитися? Як нам зупинити росію? Це запитую, враховуючи останні новини про те, що підтримка у нас є від західних партнерів, слава Богу. Як спиняти, як перемагати — чи бачите ви зараз певний шлях?

- Спиняти і перемагати треба всією країною, а не так, як у нас зараз. В одній частині країни війна іде, а в іншій її немає, в іншій все добре. В деяких областях усе добре. У них добре було ще в серпні 2022 року, у них все добре, у них війни немає, тому що туди не прилітає, там немає постійних бойових дій, немає постійних тривог. І от доки усі люди не зрозуміють, що або ми живемо у своїй вільній країні, або ми годуємо незрозуміло кого і незрозуміло як. Поки всі не зрозуміють і не об’єднаються, а не так — "А чого я маю воювати"?

- Вас ображає, коли ви бачите такі епізоди або коли чуєте, як хтось каже "За що я там буду воювати?".

- Звісно, ображає, коли один тричі контужений, чотири рази поранений і він все одно туди іде, а другий сидить, зробив собі якусь інвалідність, а він лоб такий, що можна шпали крутить. Коли люди тікають і виїжджають за кордон — це зрозуміло, а є просто переїжджають. Один військовослужбовець, який родом із заходу України, служив строкову службу, підписав контракт, воює на Запорізькому напрямку, а коли він після поранення потрапив на захід України на реабілітацію і побачив там купу великих здорових мужиків, яким 35-40 років і в яких все добре в житті, бо вони туди повтікали із Запорізької області, правильно сказав — "Чого я маю їхати туди воювати? А вони тут сховалися і в них все добре". І так скрізь, і таких випадків купа. Просто поки люди не зрозуміють, що це війна не однієї людини, а це повномасштабна війна, і поки ми всі разом не почнемо битися з цим ворогом, то ми як жили в кріпацтві, так і будемо жити в кріпацтві і залежати від думок — що там скажуть інші. Нам не дадуть приймати самостійні рішення, ми будемо просто танцювати під чиюсь дудку.

- Ви могли б не вдягнути знову військову форму? За вашими показниками ви можете не служити більше?

- Я б міг би і без форми, але все одно щось би робив би, шукав би, допомагав би десь хлопцям, які звільнились. А просто сидіти, відпочивати і чекати на щось я б не зміг. Для чого тобі було оце все, що ми робили? Для чого хлопці скільки роблять зараз? Для чого це все робиться — щоб просто сісти в один прекрасний момент і відпочивати? Це неправильно.

- Ви хоч раз пошкодували про те, що тоді, у двотисячних, вдягли військову форму?

- Ні, взагалі ні разу я не пошкодував. І якби час повернуть назад, я б зробив все точно так. Нічого б не міняв би в плані військового. Можливо, десь у своєму житті особистому, в цивільному, якісь моменти були, яких би я не зробив, тому що є випадки, за які я дуже шкодую, це цивільне життя моє, я б цих моментів не зробив, а що стосується військової участі — ні. Для мене ця війна почалась ще 2014 року. Я 2 червня 2014 року вже був під Слов’янськом і брав участь у підготовці Слов’янська до звільнення, для мене особисто це йде ще з 2014 року.

- Скільки це триватиме, роки?

- Роки. Це так швидко не буде, тим більше, як то кажуть, з таким сусідом ворогів не потрібно. Колись були друзі, а на даний час це, я не знають навіть, як це назвати. На стільки це все цинічно і підступно. Зі мною був тоді командир, полковник Апухтін Дмитро Олександрович, Герой України, от він завжди казав, ще починаючи з 2014 року, що вони нам жить не дадуть, і їх треба просто знищувати. Так і сталося. Чи то заздрість, чи то не заздрість, я не знаю, як це назвати.

- Крапочку ставимо на цьому, чи хочете до українців ще звернутися?

- Я вже все сказав.

- Я думаю, ті, хто дивляться інтерв’ю, друзі, напишіть, що ви думаєте, герой до вас звернувся, а ви герою. Я думаю, що однозначно зараз будуть слова і подяки, і побажання Вам здоров’я.

- Ще десь трошки обкладуть, як зазвичай.

- Нехай.

- Ментальність така, гімна, щось, десь, комусь доказувати. А щоб щось зробити — простіше сидіти в телефоні щось писати.

- Я вам дуже-дуже вдячна за розмову. Ви, до речі, мій земляк і я дуже рада, що з вами познайомилась, так що тримайтеся, я думаю що ми ще про вас колись десь почуємо.

- Все може бути.

Анна Мірошниченко, "Хто з Мірошниченко?"

Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024