Американського солдата заарештували у Росії. Ми знайшли TikTok його російської «дружини»

Штаб-сержант США Ґордон Блек (ліворуч) і його російська дружина Олександра Ващук

Із кількох відео, які Радіо Свобода знайшло у TikTok, стали відомі деякі деталі життя американського солдата, якого нещодавно заарештували у Росії за звинуваченням у крадіжці. Їх оприлюднила росіянка, яка називає американського військовослужбовця своїм «чоловіком».

Пресслужба російського суду у далекосхідному місті Владивосток 7 травня повідомила, що штаб-сержант США Ґордон Блек був заарештований п’ятьма днями раніше за звинуваченням у «крадіжці, яка завдала значної шкоди заявниці».

Згодом армія США підтвердила арешт Блека.

Тим часом агентство Associated Press з посиланням на кількох анонімних американських чиновників повідомило, що Блека звинувачують у крадіжці у його дівчини, з якою він раніше мав довготривалі стосунки, коли базувався у Південній Кореї.

Радіо Свобода знайшло обліковий запис TikTok партнерки Блека, уродженки Владивостока Олександри Ващук, яка оприлюднила численні відео пари разом у Південній Кореї, у тому числі принаймні одне, на якому Блек зображений у формі армії США.

Серед сотень відео TikTok, які часто містили ненормативну лексику, оприлюднених 31-річною Ващук, є кілька, у яких вона називає Блека своїм «чоловіком», а інколи «піндос» – російське сленгове слово, яке використовують для назви американців.

В уніформі

Будь ласка, зачекайте

Більшість спільних відео пари в 2022 і 2023 роках, схоже, були зняті в Південній Кореї, де як Ващук каже у TikTok, вона прожила понад п’ять років.

За словами офіційних осіб США, Блек був дислокований у Південній Кореї та мав повернутися до штату Техас, але замість цього вирушив до Росії. Його затримання стало черговим у серії арештів громадян США в Росії, які багато хто сприймає як спробу Кремля поповнити фонд для подальших обмінів в’язнями із Заходом.

Серед громадян США, ув’язнених в Росії, і журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева та Еван Гершкович з The Wall Street Journal, яких Росія заарештувала за звинуваченнями, які вони та їхні роботодавці відкидають як політично мотивовані.

Радіо Свобода не змогло підтвердити, чи саме Ващук є тією жінкою, у якої Блек, згідно зі звинуваченнями, щось вкрав. Дзвінки на телефон, який імовірно належить їй, залишилися без відповіді.

На одному з відео, оприлюднених в обліковому записі Ващук у TikTok, який вона закрила для громадськості 7 травня, Блек постає у військовій формі США, на якій чітко видно нашивку з його ім’ям.

В одному відео Ващук просить Блека прокоментувати американсько-російські відносини для своїх підписників. Він повторює кілька тез, які часто використовує Кремль, щоб виправдати широкомасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, і називає НАТО «доволі агресивним».

«Я розумію позицію Росії, звичайно. Вони хочуть захистити свою країну», — каже Блек у відео, перш ніж Ващук втручається і каже, що колишній президент США Дональд Трамп «кращий», ніж нинішній президент США Джо Байден.

Американсько-російські відносини

Будь ласка, зачекайте

На більш безтурботних відео можна побачити, як Ващук і Блек разом ходять на вечірки в барах і обговорюють культові російські фільми «Брат» і «Брат 2», як містять антиукраїнські вислови. Блек каже, що заснув під час першого фільму.

У клубі

Будь ласка, зачекайте

Блек говорить кілька російських фраз у кількох відео, включно з російською фразою «пішов на**й».

Розмова на кухні

Будь ласка, зачекайте

В одному відео Ващук знімає біля Кемп-Хамфріс, військового об’єкта США за 60 кілометрів на південь від Сеула.

Кемп-Хамфріс

Будь ласка, зачекайте

Матір Блека, Мелоді Джонс сказала, що її син приїхав до Росії, щоб відвідати свою дівчину, повідомило видання CBS News

«Будь ласка, не катуйте його [або] не завдавайте йому болю», — сказала Джонс, коли її запитали, чи хоче вона щось сказати Росії.

Як повідомляє Associated Press з посиланням на анонімних американських чиновників, Блек і його російська дівчина, схоже, мали побутову сварку минулого року, після чого вона повернулася до Росії з Південної Кореї.

Associated Press також цитує чиновників, які стверджують, що Блек не повідомив свій підрозділ про те, що він їде до Росії, хоча він фактично перебував у відпустці для повернення до Сполучених Штатів, і що він не отримував дозволу на поїздку туди.

Одна з фотографій Блека та Ващук, яку поширили російські державні ЗМІ, є селфі, яке американський солдат зробив, коли пара сиділа в ресторані.

Навесні 2023 року Ващук оприлюднила цю саму фотографію на своїй сторінці у Facebook, яку закрила від громадськості 7 травня, але Блека повністю видалила із зображення за допомогою фотошопу.

Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024