среда16 октября 2024
ukr-mafia.com

ТРЦ Ocean Plaza російського олігарха після відновлення роботи досі не приносить дохід в український бюджет,

15:05 27-02-2023
plaza,ocean

Столичний торговельно-розважальний центр Ocean Plaza, дві третини корпоративних прав якого належать російському олігарху Аркадію Ротенберу і які були арештовані київським судом, досі не перерахував прибутки до українського бюджету із моменту відновлення діяльності у листопаді 2022 року.

Об этом сообщает Роспресс


Про це йдеться у журналістському розслідуванні програми "Схеми".

Інша третина ТРЦ належить українському холдингу UDP Василя Хмельницького. Компанія раніше публічно обіцяла, що після відновлення роботи Ocean Plaza дві третини прибутку від його діяльності йтимуть в український бюджет. Утім, цього не сталося.

"Наразі український акціонер здійснює операційне управління активом та лише накопичує кошти від комерційної діяльності до моменту визначення процедури перерахування прибутку до державного бюджету України", – наголосили у UDP.

Також у компанії наголосили, що у 2022 році ТРЦ Ocean Plaza взагалі не виплачував прибуток акціонерам – ні українському власнику третини бізнесу, ані державі, "оскільки до вересня 2022 року ТРЦ було повністю арештовано".

Наразі АРМА шукає тимчасового управителя на 66% корпоративних прав, які їй передали в управління.

Утім доки управителя не знайдено, коштів від діяльності ТРЦ держава Україна не отримує, підсумували журналісти.

Як повідомлялося, у серпні 2022 року в управління АРМА передали арештовані корпоративні права товариств на понад 350 млн₴ Зокрема, йшлося про один із найбільших ТРЦ Києва Ocean Plaza. Журналісти з’ясували, що мається на увазі Ocean Plaza.

Слідство встановило, що кошти, отримані від діяльності ТРЦ перераховувалися по ланцюгу фінансових операцій на адресу громадян РФ. Ті в подальшому використовували їх зокрема для фінансування виробництва та постачання боєприпасів для збройних сил країни-агресора.

ТРЦ Ocean Plaza було закрито з початку повномасштабної війни. Він відновив діяльність лише у листопаді 2022-го.

Формальним власником об’єкта є ТОВ "ІС "Либідь", створене у 2009 році та власником якого є Ocean Plaza Project (Кіпр).

Український бізнесмен Василь Хмельницький у 2019 році купив 33,5% у столичному ТРЦ Ocean Plaza. Він досі вказаний серед бенефіціарів ТОВ "ІС "Либідь". Водночас контрольна частка у компанії до 2018 року прямо належала Ігорю та Лілії Ротенбергам – дітям російського мільярдера з найближчого оточення Владіміра Путіна Аркадія Ротенберга. У грудні 2021 року цю частку переоформили на двох громадян Швейцарії.

ТРЦ Ocean Plaza по вул. Антоновича, 176 у Києві загальною площею 165 тис. кв. м відкрито у грудні 2012 року. Інвестиції склали близько $300 млн.

Источник: Политика РУ