среда16 октября 2024
ukr-mafia.com

Підвищення тарифів в умовах збільшення обсягів перевезень свідчить про неефективність керівництва "Укрзалізниці",

14:32 14-08-2024
вагоны

Постійне підвищення тарифів на вантажні перевезення свідчить про неефективну роботу керівництва "Укрзалізниці", особливо в умовах, коли обсяги перевезень і доходи компанії зростають.

Про це заявила голова галузевої ради Федерації металургів України Олена Колесникова, коментуючи ініціативу "Укрзалізниці" щодо чергового підвищення тарифів, передає УНІАН.

"Я задала би питання про ефективність роботи керівництва. Тому що чергове латання дірок за рахунок підняття тарифів для промисловців і білого бізнесу, які страждають найбільше – то це для мене свідчення неефективної роботи", – зауважила Колесникова.

За її словами, передусім "Укрзалізниця" повинна надати економічне обґрунтування тарифних змін, адже мови про "зближення класів" вантажів, про яке говорить керівництво вантажного монополіста, взагалі не може йти.

"Що взагалі таке зближення класів? Один використав логістику на 10%, а інший використав її на 110%, а платити ми мусимо однаково? Це зовсім не економічно обґрунтовано. Тому ми залишаємося повністю на своїй позиції: "Укрзалізниця" має перерахувати тарифи, тому що вони завищені для промисловості", – вважає експертка.

Вона також зауважила, що "Укрзалізниці" передусім потрібно ефективно управляти своїми ресурсами та запроваджувати реформи, щоб зробити діяльність компанії прозорою, та ліквідувати корупцію.

"Якби вони робили потрібні реформи, не було би дивних закупівель або необґрунтованих абсолютно витрат, які у них є. І тоді це була б ефективна робота. Натомість зараз виглядає, що їхня ефективна робота ведеться виключно за рахунок підвищення тарифів тим, хто і так платить більше, ніж це обґрунтовано", – додала Колеснікова.

Читайте також: Уніфікація вантажних тарифів "Укрзалізниці" збільшить тиск на громадян та бізнес, – експерт

Як повідомлялося, за підсумками січня — липня 2024 року "Укрзалізниця" перевезла 103,86 млн тонн вантажів, що на 25,6% більше, ніж за аналогічний період торік.

Водночас у першому півріччі 2024 року "Укрзалізниця" отримала 3,1 мільярда гривень прибутку, але до кінця року в компанії очікують 2,7 мільярда збитків, розповідав голова правління "Укрзалізниці" Євген Лященко. Причини майбутніх збитків у компанії не уточнили, заявивши, що для уникнення збитковості необхідно підвищити тариф на вантажні перевезення.

Натомість у Європейській Бізнес Асоціації закликали "Укрзалізницю" зосередитися на пошуку внутрішніх резервів та скоротити операційні витрати, а не перекладати свої фінансові проблеми на бізнес.

Автор: Михайло Орлюк