Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень

І заклала в одну закупівлю монтажні будівельні роботи та постачання інкубаторів для новонароджених разом з апаратами ШВІЛ.

ТОВ "Креатор Компані", ТОВ "Будівельна компанія "Креатор" та ТОВ "Торгівельний альянс "Брок Бізнес" за три дні до оприлюднення закупівлі на Prozorro утворили Консорціум “Креатор”.

А після цього “неочікувано” виявилися готовими до виконання складного проекту з капремонту головного лікувального корпусу КНП ФМР "Фастівська БЛІЛ та виграли тендер.

Хоча офіційного рішення ще не прийнято, технічно переможець вже визначений. Якщо закупівлю не буде скасовано.

Тендер було оприлюднено 5 квітня. 15 квітня закупівлю завершено.

Початкова вартість склала майже 213 млн гривень. Сама закупівля не обмежується капітальним ремонтом у класичному розумінні.

Фастівська мерія заклала у будівельний тендер купівлю апаратів ШВІЛ та інкубатора для новонароджених, і віддала перемогу Консорціуму одноденці

Якщо переглянути документи, додані у тендер (Таблиця 1. Додаток 3 Відомість обсягів робіт), то можна побачити, що він містить перелік робіт від демонтажу та ремонту, до закупівлі медичного обладнання. В цілому перелік складається з 5346 окремих позицій. Для розуміння, такий документ є орієнтиром для компанії підрядника, яка має врахувати у своїй пропозиції кожен з пунктів додатку.

Компанії учасники могли прорахувати все за такий короткий проміжок часу лише в одному випадку – коли знали всі вимоги наперед

Якщо переглянути Таблиця 2 до Додатку № 3 Медичні вироби, взагалі виникає повне нерозуміння, як можна все це повʼязати в одній закупівлі.

Виконком Фастівської міської ради засунув в закупівлю на капітальний ремонт, що за логікою має реалізовувати будівельна компанія переможець, навіть оновлення медичного обладнання: від інкубатора для новонароджених до апарату ШВІЛ.

Абсолютний нонсенс. Більше схоже на чергову схему, від фастівської мерії, за якою вони вочевидь прагнули збільшити суму закупівлі. А якщо так, то виникає думка, що проект не буде реалізовано, і не для того створювався Виконкомом.

Михайло Володимирович (Нетяжук - мер Фастова) «молодець», не здавайтесь знищуйте це місто - з Facebook
Фастівчани відразу почали реагувати на зухвалу корупцію у місті.

“Це найбільш нахабна і цинічна схема, яку я бачила в нашому місті… Тендер оголошено 5 квітня 2024 року і завершено 15 квітня 2024 року. Тендерна документація викладена в такому форматі, що потрібно мати купу технарів, щоб в ручному режимі набрати все, щоб мати шанс встигнути на «тендер». Або ж мати всю інформацію до того і бути готовими.

На тендер зареєструвалися аж три компанії. Перша – юридично зареєстрована ДРУГОГО КВІТНЯ 2024 року. Друга зареєстрована в ВЕРЕСНІ 2023 року. Обидві не мають НІЯКОГО ДОСВІДУ в реалізації будівельних проектів і не могли його мати. Правда засновниками першої, тієї що за два дні існування забезпечила ВСІ умови для участі в тендері є будівельні компанії з таким собі цікавим «шлейфом, які скинулись на статутний капітал аж сто тисяч гривень і пов’язані між собою чи то однофамільцями, чи то одним і тим же прізвищем… Третя компанія на будівельному ринку з 1994 року. Але саме вона не отримала жодного шансу…. припускаю, що не мала якоїсь цікавої інформації, яка дала б їм можливість перемогти.”

“Обидва учасники, оті саме новонароджені, в тендері діяли практично в унісон, понизили запропоновану суму одразу так на більш як десять мільйонів ,чим збили отого третього, з досвідом будівельним… і продовжуючи торги в унісон заявили остаточні суми, які мали різницю між собою АЖ В СОРОК ГРИВЕНЬ… і хто ж той потенційний переможець? Правильно – фірма однодневка, яка існувала до моменту завершення торгів ЧОТИРНАДЦЯТЬ ДНІВ та яка закинула на торги документи ЗА ЧОТИРИ ХВИЛИНИ до закінчення прийому заявок”.

Для чого будівельним компаніям з досвідом реєструвати однодневку за кілька днів до торгів?

Справа в тому, що засновники по закону не несуть ніякої відповідальності за дії заснованої ними фірми. Тільки в межах статутних внесків. В даному випадку статутний капітал Консорціуму складає 100 000 гривень.

По договору місто має перерахувати 30% авансу від 188 999 960,0 гривень – переможна пропозиція по закупівлі. Тобто – 56 699 988 гривень компанії, яка зареєстрована 2 квітня 2024 року, засновники якої фактично не несуть ніякої юридичної відповідальності.

Звернення до Держаудитслужби про скасування закупівлі


Через декілька днів після того, як громадськість дізналася про закупівлю, до Держаудитслужби почали надходити звернення.

“Прошу аудиторську службу відмінити тендер і провести його наново чесно і прозоро з рівними умовами для всіх потенційних учасників Компанія 45642434 КОНСОРЦІУМ «КРЕАТОР» яка виграла аукціон заснована 02.04.2024, а вже 15.04 виграє тендер”

Відповідь очікується. Але щоб пришвидшити процес зупинки, та зупинити розкрадання місцевих коштів, можливо варто долучитися ще комусь, окрім Держаудит служби.

Наприклад історія могла б привернути увагу НАБУ, якій вже давно варто поцікавитися справами мера Фастова Нетяжука.

Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024

Роман Терещенко загинув: прощання з героєм на Полтавщині
07.03.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024