Компанія «Укренерго» може втратити 1 мільярд державних грошей: суд Києва виніс рішення проти «НЕК «Укренерго» у справі щодо «Банку Альянс»

Читать на русском

Компанія «Укренерго» може втратити 1 мільярд державних грошей: суд Києва виніс рішення проти «НЕК «Укренерго» у справі щодо «Банку Альянс»

Компанія «Укренерго» може втратити 1 мільярд державних грошей : суд Києва виніс рішення проти «НЕК «Укренерго» у справі щодо «Банку Альянс»

Суддя Господарського суду м. Києва Сташків Р.Б. визнав такою, що не підлягає виконанню, банківську гарантію у резонансній справі про участь Банку Альянс у схемі, що завдала збитків державній компанії «НЕК «Укренерго» на 1 млрд гривень.

Йдеться про обставини завершеного Національним антикорупційним бюро України розслідування кримінальної справи, в якій власник афілійованої з І. Коломойським компанії «Юнайтед Енерджі», посадовці «Укренерго» та Голова правління Банку Альянс Юлія Фролова обвинувачуються у заволодіння під час воєнного стану електричною енергією «НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів.

Банк Альянс у цій схемі виступив гарантом сплати «Юнайтед Енерджі» коштів за відібрану в електросистемі України електроенергію. Коли найкрупніший трейдер електроенергії країни в березні 2022 р. не виконав умови договору і «Укренерго» звернулася до банку-гаранта, Банк Альянс відмовився від виконання своїх гарантійних зобов’язань і подав позов до «НЕК «Укренерго» щодо «визнання банківської гарантії такою, що не підлягає виконанню, та визнання припиненим зобов’язання банку».

Нагадаймо, що це системна і, на жаль, успішна практика Банку Альянс через багаторічні судові процеси добиватися скасування своїх зобов’язань за банківськими гарантіями перед державним установам і підприємствам. Серед постраждалих: Міноборони та «НАК «Нафтогаз».

Парадоксом рішення Господарського суду у справі № 910/16479/23 про визнання банківської гарантії Банку Альянс такою, що не підлягає виконанню, є те, що в грудні 2022 р. той же Господарський суд м. Києва за позовом «НЕК «Укренерго» вже ухвалив рішення, за яким Банк Альянс мав сплатити на користь державної компанії 1 млрд 113 млн гривень за тією самою банківською гарантією. Втім, грошей держава так і не отримала — рішення оскаржується Банком Альянс і Північний апеляційний суд вже півтора року не може розглянути цю справу по суті через маніпуляції судовим процесом адвокатами банку.

За матеріалами справи №910/3268/22, що розглядалася в 2022 році, єдиним доказом Банку Альянс про те, що гарантія не підлягає виконанню, стало твердження, що «Укренерго» невчасно і у невідповідній формі подавало вимоги на виплату банківської гарантії. Утім, тоді суд дійшов висновку, що в березні 2022 року «Укренерго» не пропустила термінів подачі вимоги попри те, що всі відділення, включаючи Центральний офіс Банку Альянс, були зачиненими. Дані офіційного сайту Банку Альянс підтверджують не лише цей факт, але й те, що єдиним завданням керівництва банку на початку війни було отримати максимальний кредит у Нацбанку. Згідно із рішенням зборів акціонерів, що відбулося вже 3 березня 2022 р., передбачалося отримання кредиту у 7 млрд гривень.

Це рішення зборів акціонерів, на відміну від зобов’язань за гарантією перед «Укренерго», керівництво Банку Альянс виконало. Банк Альянс, 26-й за розміром в Україні, отримав від НБУ в 2022 році найбільший серед приватних фінустанов кредит, що перевищив 2 млрд гривень. На сьогодні заборгованість Банку Альянс перед НБУ складає 700 млн гривень.

Однією з підстав рішення Господарського суду в 2022 році був факт часткової оплати Банком Альянс за виданою на користь «Укренерго» банківською гарантією, що стало підтвердженням визнання фінустановою своїх зобов’язань. Сума часткової виплати склала 133 млн гривень. Чому факти, доведені у 2022 році, не були прийняті до уваги Господарським судом в 2024 році, наразі невідомо, адже повного тексту рішення суд ще не оприлюднив. Втім, рішення 2024 року про визнання банківської гарантії Банку Альянс такою, ще не підлягає сплаті, ставить питання, чи має Укренерго тепер не лише збитки у мільярд гривень, але й борг перед учасником злочинної схеми?

Чергове засідання у справі «Укренерго» проти Банку Альянс відбудеться у Північному апеляційному господарському суді вже 25 квітня. Цього разу участь у розгляді справи мають взяти представники НАБУ. Схоже, на сьогодні участь НАБУ – це єдиний шанс, що судова система буде дотримуватися процесуальних строків та стане на захист інтересів держави у протистоянні з ділками, що роками безкарно розкрадають її, навіть, попри війну. Адже сьогодні українська енергетика під ударами російських ракет втратила майже 80 відсотків своїх генеруючих потужностей і змушена платити за імпорт електроенергії та просити про зовнішню допомогу, щоб не допустити чергового блекауту. Водночас оператор української електромережі компанія «Укренерго» може втратити понад мільярд державних коштів.

Автор: Зоя Ворончук

Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024

Роман Терещенко загинув: прощання з героєм на Полтавщині
07.03.2024