Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»

В інтернет-мережі є багато компрометуючої інформації щодо Арсена Жумадинова. Зокрема, його звинувачують в корупції, навмисному зриву тендерів при закупівлі харчування для ЗСУ, незаконному отриманні бойових виплат та нагороди «Сталевого Хреста», закупці бронежилетів для воїнів за завищеними цінами, в отриманні відсотків з кожного узгодженого контракту на закупівлю для ЗСУ. У грудні 2023 року Жумадинов зізнався, що кілька разів відвідував окупований Крим, коли вже перебував на державній службі.

Крім того, є офіційна інформація, що дружина Жумадинова має російське громадянство, його брат має пряме відношення до управління російською транспортною компанією «Атлант сервіс» (м. Семфірополь). У 2020 році його звинувачували у зриві тендерів на закупівлю захисних костюмів проти COVID-19, закупівлю захисних костюмів неналежної якості та нижчого рівня захисту з Китаю.

8 лютого цього року свою недовіру Арсену Жумадинову висловив політичний експерт Олег Постернак. Експерт провів аналітику та з’ясував, що з приходом Жумадилова, на січневому аукціоні в системі ProZorro «Агентство закупівель у сфері оборони», створене в рамках реформи закупівель для потреб ЗСУ, купило бронежилети дорожче, ніж це зробив Департамент держзакупівель МО у жовтні. У жовтні Департамент держзакупівель МО купував бронежилети по 24.930 грн за штуку, то вже в січні «Агентство закупівель у сфері оборони» купило ті ж бронежилети у того ж постачальника, але вже по 26.570 грн за штуку.

На думку політичного експерта Постернака, Арсен Жумадилов, який є автором реформ у Міноборони, створив систему, яка стимулює витрачати більше державних коштів, щоб потім використати їх для потреб чиновників Агентства.

Окрім того, О. Постернак звернув увагу, що ідентична ситуація відбувається у тендерах на харчування для ЗСУ. Він проаналізував два аукціони, оголошені «Агентством закупівель у сфері оборони». Їхня загальна сума – майже 7 млрд грн, а вартість комплекту продуктів харчування збільшена з трохи більше 120 до 139,38 грн. При цьому з цих грошей Агентство отримало у своє розпорядження 28 млн. грн.

Постернак стверджує, що гендиректор державного підриємтва «Державний оператор тилу» Жумадинов за кожен контракт отримує комісію 0,4%.

Варто зазначити, що зарплата керівного складу Агентства становить близько 200 тис. грн.

7 березня поточного року сумніви щодо неналежного виконання професійних обов’язків Арсеном Жумадиловим на посту гендиректора «Державного оператора тилу» висловив екс-нардеп Борислав Береза. Колишній депутат заявив, що Жумадинов провалив харчове забезпечання ЗСУ. На думку Берези, саме через непередбачувану поведінку Жумадинова, а саме, «двічі були неадекватно змінені умови торгів», були провалені торги на поставку харчування для ЗСУ.

«Якщо двічі поспіль торги з постачання ЗСУ зриваються, то подальше вдавання, що все гаразд і все під контролем, може призвести до зриву харчування і, нарешті, до серйозних проблем на фронті», – виразив своє занепокоєння Борислав Береза.

6 березня 2024 року екс-голова Луганської обласної військової адміністрації, волонтер Георгій Тука звинуватив Арсена Жумадилова у безпідставному отриманні бойової винагороди. За словами екс-голови, у 2022 році Жумадилов перебував на третій лінії обороні та безпідставно отримав 430 тисяч грн бойових виплат, які виплачуються захисникам на передовій. Окрім того, Жумадилов був нагороджений «Сталевим хрестом», яким зазвичай відзначають воїнів «за планування, організацію та керівництво воєнними діями».

Арсен Жумадинов

Звинувачення Г. Туки підтверджуються декларацією Жумаділова за 2022 рік, в якій зазначається, що він у 2022 році отримав 430 тисяч гривень бойових виплат від Фінансового управління Генштабу ЗСУ.

Отриманню «Сталевого хреста», сам Жумадилов навіть присвятив цілий пост на особистій сторінці у Facebook.

Ще у листопаді 2023 року у ЗМІ активно обговорювалися протиречиві деталі життя Жумадинова. Зокрема, громадськість обурював той факт, що дружина Жумадинова має російське громадянство, а рідний брат має бізнес на окупованих територіях.

Щодо дружини, Жумадинов коментував, нібито вона у 2021 р. вимушена була отримати російське громадянство через те, що на неї здійснювали тиск та шантажували представники російських спецслужб.

Цій темі присвятив пост в особистому блозі – блогер, екс-редактор «Економічної правди» Сергій Лямець. Він послався на розслідування журналіста Юрія Ніколова, який з’ясував, що дружина Арсена Жумадилова має російське громадянство.

Зокрема, Сергій Лямець писав: «Не треба бути контррозвідником, щоб зрозуміти: Жумадилов є вразливою ланкою. Родичі в окупації – це завжди ризик того, що росіяни шантажуватимуть Жумадилова в обмін на життя рідних».

Щодо брата, цю тему дослідив та опублікував на особистій сторінці в Facebook волонтер, засновник БФ «Нащадки Сагайдачного» Олександр Аронець. Волонтер стверджує, що брат Арсена Жумадинова — Мурат Жумадилова має пряме відношення до управління російською компанією "Атлант Сервіс" (м. Семфірополь), яка займається транспортним бізнесом на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

На що Арсен Жумадинов відповів, що не має відповідати за брата.

У грудні 2023 року ім’я Арсена Жумадинова фігурувало ще в одному медійному скандалі. З’ясувалося, що Жумадинов декілька разів їздив до окупованого Криму, хоча на той час перебував на державній службі. Про це він заявив журналісту Дмитру Тузову у блозі «Української правди».

«Я їздив до Криму раз на три роки в середньому. Деякі із зазначених поїздок могли відбуватися під час, коли я працював на публічній службі. Наразі відзначити точні дати поїздок неможливо», - повідомив генеральний директор ДП «Державний оператор тилу».

У 2020 році Арсен Жумадинов перебував на посаді гендиректора державного підприємства «Медичні закупівлі». І тоді також не обійшлося без скандалів. Зокрема, Міністерство охорони здоров’я України мало конфлікт з «Медичними закупівлями».

Кожна зі сторін звинувачувала один одного у зриві тендерів та сумнівній якості та неналежній ступені захисту костюмів біологічного захисту від вірусу COVID-19. Закупівлі відбувалися з Китайської народної республіки, хоча громадськість дивувалася - нащо купувати костюми за шалені гроші з Китаю, коли їх можна виготовити в Україні за набагато дешевшими цінами.

Новости
Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024

Роман Терещенко загинув: прощання з героєм на Полтавщині
07.03.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024