Вкрадена росією: сьогодні Українська Церква вшановує Вишгородську ікону Богородиці

Українська Церква вшановує цю чудотворну ікону Божої Матері в день пам’яті благовірного великого князя Мстислава Володимировича, який отримав її в дар від Константинопольського Патріарха в 1131 році. Ця ікона – типу Елеуса (грец. ᾿Ελεοῦσα – милуюча , співчуваюча, милосердна, ніжна). На іконі зображена Богоматір, Яка з любов’ю і ніжністю пригортає Свого Сина, Господа нашого Ісуса Христа.

Про це розповіли в ПЦУ.

За Переданням, цей образ був написаний святим апостолом і євангелистом Лукою в Єрусалимі та зберігався там до V століття, після чого був перевезений до Константинополя. У ХІІ столітті ікону було передано з Константинополя до Києва як придане княжні з роду Мономаховичів, яка виходила заміж за Ісака, молодшого сина імператора Олексія Комніна. Ця ікона не одразу була перенесена у Вишгород, де розташована була заміська резиденція київських князів і стояла їхня домова церква святих Бориса і Гліба. Найвірогідніше, початковим місцем перебування візантійської святині був собор Софії Київської. Бо якби вона перебувала в Печерському монастирі, про неї напевне було б згадано в Печерському Патерику.

В 1136 році цей чудотворний образ був поставлений у дівочому монастирі міста Вишгород, біля нього відбувалися чудеса та зцілення, і багато паломників приходили вшанувати Вишгородську ікону Божої Матері. Так було до часу, коли її через кілька десятиліть звідти не викрав син засновника Москви Юрія Долгорукого. В 1155 році володимиро-суздальський князь Андрій зруйнував частину Вишгорода та, викравши ікону Богородиці, вивіз її до Суздальщини.

Викрадену чудотворну Вишгородську ікону Божої Матері він розмістив в Успенському соборі в м. Владімір-на-Клязьмі (нині м. Владімір, РФ). Її перейменували на «Владімірскую» і нині шанують як одну з найдавніших в РПЦ – звісно, не згадуючи про крадіжку святині й руйнування Вишгорода. В 1395 році ікону вперше принесли в Москву. Російська Церква вшановує цю ікону тричі: 3 червня, 6 липня та 8 вересня (за новим стилем) – всі ці дати пов’язані з Москвою: зустріч ікони та визволення від Тамерлана в 1395 році, визволення від ординського хана Ахмата в 1480 році та кримського хана Махмет-Гірея в 1521 році.

Ми ж вшановуємо пам՚ять давньої української святині в дату, яка пов’язана з нашою власною історією. Дай Бог, прийде час, правда переможе, і ця вкрадена реліквія нашого народу повернеться додому.

«Аргумент»

Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024

Роман Терещенко загинув: прощання з героєм на Полтавщині
07.03.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024