Як нагодувати армію базиліком, або Що знову не так із закупівлями харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу змушений був за останні два тижні замінити двох постачальників харчування для Збройних сил. На це були як об’єктивні, так і суб’єктивні причини .

Що знову не так з постачанням харчування – розбирався Цензор.НЕТ.

Як відомо, після того, як старі постачальники двічі зірвали торги на Prozorro, Державний оператор тилу змушений був укласти прямі договори.

13 секторів мали забезпечувати 5 компаній. Зокрема, Буський консервний завод, ТОВ "Твій хліб", "Черкаський м’ясокомбінат", "Фуд гранд" та "Юг прод торг".

Ціна за комплект коливалась від 104 до 119 гривень, що було на рівні з останніми торгами на Prozorro.

При цьому для низки продуктів ціни виявились нижчими порівняно з попередніми договорами. Наприклад, свинина, лопатка без кістки заморожена – 17 % економії; свинина, стегно заморожене – 31 % економії; куряче філе заморожене – 27 % економії; крупа гречана ядриця – 51 % економії; свинина, корейка без кістки заморожена – 25 % економії.

Арсен Жумаділов — гендиректор ДП

Частина з компаній вже мала досвід постачання для Міноборони як підрядники. Дехто з них відверто радів, що вдалось вийти з тіні попередників.

Втім, все виявилось не так просто.

Нові підрядники мали почати поставки з 1 квітня. Але вже з перших днів телефони співробітників ДОТ стали синіти від скарг.

Частина постачальників не впорались з доставкою. У соцмережах стали з’являтись скарги, що ще трохи — і частини будуть без їжі взагалі. І що вафлями армію не нагодуєш.

Станом на 6 квітня ситуація була такою:

- "Буський консервний завод" – понад 90 % поставлено;

-"Юг Прод Торг" – понад 90 % поставлено;

-"Фуд Гранд" – понад 90 % поставлено;

- "Твій хліб" – 50 % поставлено;

- "Черкаський мʼясокомбінат" (ЧМК) – 25 % поставлено.

У зриві постачань були як об’єктивні прорахунки постачальників, так і нечистоплотні дії окремих начпродів.

Так, деякі постачальники взялись розвозити харчі для військових за принципом доставки до ритейлерів – 20-тонними фурами. Як наслідок, якщо десь відбувалась затримка – а бували історії, коли пропуск у частину оформлювали кілька годин або м’ясо ті ж кілька годин перевіряли на сонці – то зривались поставки до інших частин.

Ті постачальники, які взяли менші автомобілі – змогли доставляти вчасно.

Другий чинник мав очевидно людський фактор.

Це стосується уже згаданих епізодів, коли машини не приймали по кілька годин з надуманих причин. Крім випадку з оглядом м’яса на сонці, були ще історії з тим, що крупи не прийняли, бо у водія не виявилось спеціальної шапочки.

Була історія, коли начпрод відмовився приймати товар 2 квітня, бо замовив його на 5 число. А в у ТОВ "Черкаський м’ясокомбінат" відмовились прийняти товар в одній з частин через... розмір палети, на якій він лежав.

Станом на 1 квітня ДОТ не було надано своєчасно заявки від 491 військової частини.

Станом на 3 квітня не було надано своєчасно 237 заявок.

Крім того, невідомими (принаймні наразі) особами ЦУПЗ КСЛ було надано вказівку невідкладно складати акти порушень щодо наявності "найменших зауважень до товарів та щоденно доповідати про це до ЦУПЗ КСЛ ЗСУ".

Цей наказ мав би видаватися цілком логічним та законним, якби не один нюанс.

За результатами аудиту в попередній рік начпроди не складали акти в 45 % порушень з боку постачальників. Чому так відбулось? Бо, за даними внутрішнього аудиту, 98 % порушення строків та обсягів харчування у 2023 році пов’язані із порушеннями строків подачі заявок з боку військових частин.

Тобто начпроди пізно замовляли, а потім МО не могло оскаржити невчасну поставку або поставку геть іншого замість замовленого, бо військові самі були винні.

Відтак, виникає підозра, що з боку деяких начпродів зараз була спеціально організована позиція, щоб дискредитувати роботу ДОТ.

Адже через принцип дотчейн, коли заявки від частини мають тепер надходити ДОТ, а вже від нього постачальникам, розривається корупційний ланцюжок, який існував на місцях і годував багатьох непорядних людей.

Ще однією ознакою того, що була певна змова проти ДОТ свідчить і те, що замовляли частини.

А серед замовленого виявились:

-820 кг сома охолодженого (гранична ціна 120 грн за кг);

-496 кг крупи саго (гранична ціна 150 грн за кг);

-140 кг телятини, лопатка заморожена без кістки (ціна 260 грн);

-348 кг телятини, задня частина заморожена без кістки (ціна 215 грн);

-765 кг осетра (ціна 300 грн за кг);

-10 кг насіння льону (ціна 240 грн за кг));

-50 кг базиліку (ціна 450 грн за кг).

Для порівняння гречана крупа зараз у каталозі іде по 23,50 грн, а перлова по 10,80 грн, рис нешліфований – по 45₴

Крупа саго

Якщо ви ніколи не чули про крупу саго, то це крупа з крохмалю, отриманого з серцевини стовбура сагової та деяких інших пальм, а також штучна крупа з картопляного або кукурудзяного крохмалю. Її перевага – вона не містить глютену.

Ковбаса сирокопчена вищого гатунку розцінена в каталозі за граничною ціною 473₴ Неважко перерахувати, скільки ковбаси могли б отримати військові замість базиліку.

Але це не найцікавіше. Вказані позиції взагалі не замовлялись минулого року.

Рік тому автор була на нараді в Міноборони, де на прохання Мінекономіки обговорювалось скорочення каталогу. В результаті було сформовано список з 24 позицій, куди потрапили крупа саго, насіння льону, а також охолоджені індичатина та телятина. Керівники МО серединної ланки виступали проти такого скорочення під час попередніх нарад. Там же з’ясувалось, що телятину не замовляли з однієї причини – армію годували рік тоннами конфіскату з Білорусі.

Як бачимо, через рік деякі начпроди скористались списком того, що ніколи не замовлялось, щоб потролити ДОТ та нових постачальників.

Для порівняння: такий вигляд мав стандартний список для замовлення:

Стандартний список для замовлення харчування в ЗСУ

Стандартний список для замовлення харчування в ЗСУ

Найбільше такого тролінгу було щодо "Черкаського м’ясокомбінату". Як вже згадувалось, попри те, що в компанії були заповнені склади (а значить вони збирались виконувати замовлення), вона не справилась з логістикою.

Але це не все. Ще до того, як ДОТ вирішив відмовитися від цього постачальника, на адресу окремих частин надійшли листи від компанії "Продрезерв", що вони скоро повернуться до постачання.

Звідки взявся такий оптимізм — невідомо.

Лист від компанії

Водночас, за інформацією джерел Цензор.НЕТ, після візиту в кілька кабінетів у Києві 3 квітня, де вони нібито почули щось про візити ДБР, керівництво "Черкаського м’ясокомбінату" зникло зі зв’язку, і ДОТ не було іншого вибору, окрім як розривати контракт.

4 квітня був укладений договір з "Контракт Продрезерв 5", якому і дісталось чимало дивовижних пунктів.

Наприкінці тижня частину договорів також було розірвано і з компанією "Твій хліб". Його замінить рівненська компанія "Аделін".

Перші два тижні постачання за новими правилами показують, що в боротьбі з недобросовісними начпродами дотчейн не є вичерпним засобом.

Щоб уникнути спекуляцій із замовленням продуктів з каталогу, ДОТ і Міноборони не лишається іншого варіанту, як затвердити кілька десятків варіантів меню, щоб начпрод вибирав собі лише певний тип сніданку та обіду, а ДОТ уже рахував кількість необхідного продукту.

Це єдиний спосіб відучити деяких людей замовляти крупу саго та базилік, які навряд чи є найнеобхіднішим для харчування армії.

Тетяна Ніколаєнко, Цензор.НЕТ

Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024

Роман Терещенко загинув: прощання з героєм на Полтавщині
07.03.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024