Як американці обрали Трампа і влаштували громадянську війну. В прокат вийшла стрічка «Повстання штатів»

Кіно

Статті

Як американці обрали Трампа і влаштували громадянську війну. В прокат вийшла стрічка «Повстання штатів»

Статті

Кіно

В оригіналі вона так і називається – Civil War, але на фразу «Громадянська війна» у нас реагують якось не дуже позитивно. В прокат стрічку випускає компанія Green Light Films.

Лєна Чиченіна

Лєна Чиченіна

Як американці обрали Трампа і влаштували громадянську війну. В прокат вийшла стрічка «Повстання штатів»

12 Квіт 2024

0

114

Одразу напишу: хто не хоче чути гучних вибухів ще й у кінозалі – задумайтеся, чи воно вам треба. Жорстокі сцени теж є. Дітей не беріть точно.

Але йдіть, якщо хочете подивитися кіноатракціон, в якому вас розважатимуть цілковитим розлюдненням американців. Сюжет наступний. У недалекому майбутньому країна переживає політичну кризу, встановлюється диктатура, якої американці не витримують і влаштовують громадянську війну. В ході якої збираються походом на Білий дім, аби вбити президента. Він – людина малосимпатична. Пихатий самодур. Має вам когось нагадувати. Тому, вочевидь, автори своїм глядачам хочуть сказати: виберете Трампа – буде вам ось такий екшн.

Нагадаю, що група американських митців зробила заяву, в якій закликала Конгрес допомогти Україні перемогти у війні. Бо якщо цього не трапиться – бути біді.

«Це буде світ, де ми можемо очікувати війни в Європі та війни в Азії. Світ, у якому Росія може перекрити продовольство на Близький Схід і в Африку, яке зараз постачає Україна. Світ без правил і світ, повний ядерної зброї».

Режисер Алекс Ґарленд пішов на максималки (для американців) і пропрокує не якусь далеку війну, а безпосередньо на території США. І це вже викликало тамтешньому суспільстві дискусії про «не на часі» (так, ми в цьому не оригінальні). Недоречність люди вбачають у тому, що стрічка виходить у прокат в рік президентських виборів.

За сюжетом четверо журналістів (серед дних два фотокори) їдуть до Вашингтона, аби взяти інтерв’ю у президента, який інтерв’ю не дає і журналістів ненавидить. І ось, ми бачимо роад-муві, поєднане з бойовиком. Як розвага це дійство мені страшенно сподобалося: всі бігають, суєтяться. Але ось були і незадоволені, які іронізували над роботою, називаючи її «клюквою». Тобто, гіперболізовано неправдивим зображенням. У нашому випадку – фотокорів.

Ось що пише кінокритикиня Дарія Бадьйор

Режисерка Марина Степанська називає «Повстання штатів» кринж-комедією. До речі, як насправді відбуваються зйомки війни – вона знає не з фільмів.

З дівчатами я погоджуся у тому, що журналісти у цій стрічці – люди абсолютно відбиті. Якби воєнкори так поводилися в реальному житті, то їх би жодного не лишилося. Наші герої бігають серединою вулиці під час перестрілок, не завжди носять каски, навіть тоді, коли знімають Вашингтон у вогні. Виставляють голову із укриття, коли ворог пуляє з усієї сили. Аптечку вони з собою теж не возять. Про турнікети не чули. Бо такмед – це для лохів.

Але особисто мені стрічка сподобалася. Через спецефекти – це раз. А друге – гумор. Це справді якась дуже дивна комедія. Коли винятково трагічні моменти (розстріли героїв чи журналістку, яка падає в братську могилу) ілюструють динамічною кумедною музичкою. В цьому щось є. Або доволі смішні діалоги з неочевидними відповідями та ситуаціями. Всі ці прийоми роблять «Падіння штатів» доволі специфічною політичною сатирою чи стрічкою-пересторогою, яка сподобається не кожному глядачеві.

Десь схожий ефект викликав недавній фільм на Netflix «Ілюзія безпеки». Там на Америку звалюється блекаут і повномасштабне вторгнення. Ще й хімічна зброя. Частині українських глядачів стрічка припала до смаку і її активно обговорювали у соцмережах. Утім було багато скептичних коментарів, мовляв, якась повна дурня і реакції персонажів дуже дивні, аж до комічного.

Що ж до «Повстання штатів», то іноземні глядачі сприйняли його теж дуже по-різному. На популярному агрегаторі рецензій IMDB зараз його оцінка 7.6. з 10. Відгуки – дуже строкаті. Хтось ставить 9, а хтось – 3. Отже, до якої групи потрапите ви – інтрига. Нагадаю лише знову, що є сцени з дуже гучними вибухами, потрілами та сцени вбивств, які точно нагадають вам війну в Україні.

Ну а ось – короткий репортаж з прем’єри стрічки.

воєнні фотографи Влада та Костянтин Ліберови

музикант Іван Марунич

Письменник Андрій Бондар та кінокритик Дмитро Десятерик

журналіст Роман Кравець

СЕО дистриб’юторської компанії Green Light Films Вероніка Ясінська

актор Акмал Гурезов

Комунікаційниця та поетка Тетяна Власова та актор Ахтем Сеітаблаєв

маркетинг-директорка Megogo Валерія Толочина

ьььььь

«Антоніна»

Лєна Чиченіна

Лєна Чиченіна

Срач! Фільм Сергія Лозниці «Вторгнення» покажуть на Каннському кінофестивалі. А в основному конкурсі — росіянин Кирило Серебренніков

Новости
Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024