У РФ порушили справу про фінансування тероризму «посадовими особами США»

Російський Слідчий комітет порушив кримінальну справу щодо фінансування тероризму «найвищими посадовими особами США та країн НАТО», повідомила 9 квітня офіційна речниця головного управління відомства Світлана Петренко.

У заяві йдеться, що деякі посадовці нібито переказували гроші на фінансування тероризму через комерційні організації, зокрема, нафтогазову компанію «Бурісма Холдінгс», яка діє на території України.

Терористична діяльність щодо РФ, заявляють слідчі, здійснювалася «впродовж останніх років», у тому числі «за межами Росії», «з метою усунення відомих політичних та громадських діячів та заподіяння економічної шкоди». Конкретних прикладів відомство не навело.

8 квітня на російських державних телеканалах показали відео з допитів обвинувачених у скоєнні теракту в підмосковному концертному залі «Крокус Сіті Хол». Вони на камеру заявили, що їхні дії нібито координували із Києва. Усі чоловіки говорили російською мовою, хоча раніше частина з них могла спілкуватися тільки через перекладача.

Автори сюжету російського «Першого каналу» повторили версію, озвучену російською владою в перші дні після теракту. Вони стверджують, що поки нападники на «Крокус» їхали до кордону, на українській території для них нібито підготували два коридори для переходу через кордон у двох місцях. Самі обвинувачені про це не кажуть, незалежних підтверджень цієї інформації немає. Про «вікно» на кордоні менш як через добу після теракту говорив російський президент Володимир Путін.

У сюжеті також показали фотографії з українським прапором, нібито знайдені в мобільних телефонах обвинувачених. Одна з них, як виявило Радіо Свобода, є світлиною з фотобанку Depositphotos на тему «Українська армія». Раніше видання «Агентство» виявило, що колаж, нібито виявлений у телефоні, понад рік тому публікувався в інтернеті.

Усі четверо обвинувачених зазнали насильства і, ймовірно, тортур, під час затримання і відразу після нього. Одному з них відрізали частину вуха, іншого, ймовірно, катували електрострумом – відповідні фотографії оприлюднили провоєнні телеграм-канали. Коли і за яких обставин було знято відео, яке вийшло в ефірі федеральних каналів, невідомо.

Напад на концертну залу стався увечері 22 березня. У будівлі перебувало понад 6000 людей. Група озброєних осіб стріляла по відвідувачах із автоматичної зброї. Будівля була підпалена. За останніми даними, загинули 144 людини, понад 380 постраждали. Слідчий комітет раніше повідомляв про затримання 12 підозрюваних. Відомо про арешт 10 з них – переважно громадян Таджикистану.

Про свою причетність до теракту заявило екстремістське угруповання «Ісламська держава». У тому, що саме воно організувало теракт, упевнені США та інші країни Заходу. Російська сторона стверджує, що за виконавцями теракту може стояти Україна. Київ усі звинувачення категорично відкидає.

Форум

Новости
Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024