Аудитори уряду США оприлюднили звіти щодо використання допомоги Україні

Україна просить снаряди, літаки, системи ППО і далекобійну артилерію

Управління звітності уряду США (U.S. GAO), яке відповідає за внутрішній аудит уряду, оприлюднило перші два звіти у серії відповідей на запити Конгресу щодо спрямування 113 мільярдів доларів у відповідь на руйнівні наслідки російської війни. Подробиц іповідомляє «Голос Америки».

Перші звіти стосуються 44 мільярдів доларів, які чотири агенції США виділили на вирішення економічної та гуманітарної кризи, і 42 мільярдів доларів на допомогу в галузі оборони та безпеки.

Державний департамент США, Міністерство сільського господарства (USDA), Міністерство фінансів США та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) запланували витратити згадані 44 мільярди доларів на економічні і гуманітарні потреби постраждалих від війни.

Станом на грудень 2023 року було виплачено майже 34 мільярди доларів (або близько 77%) цього фінансування. Найбільша частка – це економічна допомога (27,5 млн доларів), йдеться у звіті.

Вчителі, лікарі, сільське господарство

Більш ніж половина цих коштів пішла підтримку економіки (близько 62%). Було також фінансування допомоги тим, хто безпосередньо постраждав від війни.

Наприклад, за даними USAID, вчителям і службам швидкої допомоги, уразливим особам і переміщеним особам, а також це допомога українцям пережити зиму.

Підтримано також проєкти в сільському господарстві, транспорті та модернізації енергетичних послуг. Окрім власне України, понад 40 країн у кожному регіоні світу отримали певну допомогу для подолання наслідків війни для сільського господарства.

Гуманітарна допомога, як правило, спрямована на порятунок життів, полегшення страждань і мінімізацію витрат на конфлікти.

З лютого 2022 року Сполучені Штати спрямували близько $9 млрд на гуманітарну допомогу Україні та іншим постраждалим країнам. Це включає фінансування для Польщі та Румунії, які приймають українських біженців.

GAO також оприлюднює рекомендації запровадити процес ефективнішого відстеження цього фінансування.

«Через півсвіту й у зону бойових дій»

Звіт торкається й допомоги у сфері безпеки, наданої за двома програмами – програмою президентських повноважень та Ініціативою сприяння безпеці України.

Міноборони США, йдеться у звіті, створило нові організації для доставки в Україну безпрецедентного обсягу оборонної продукції в стислі терміни – «через півсвіту й у зону бойових дій» .

У ході підготовки звіту було виявлено, що Пентагон не має чітких вказівок щодо відстеження поставок обладнання, а дані про доставку можуть бути неточними.

«Ми дали рекомендації щодо покращення зусиль Міноборони, щоб забезпечити відстеження та належне використання обладнання американського виробництва в Україні», – сказано у звіті.

Звіти про економічну, гуманітарну та допомогу в сфері оборони і безпеки можна переглянути на сайті управління. А також інституція радить новий вебсайт www.UkraineOversight.gov, що зосереджується на зусиллях усього уряду щодо нагляду за безпековою, економічною, гуманітарною та іншою допомогою США Україні.

Новости
Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024

Роман Терещенко загинув: прощання з героєм на Полтавщині
07.03.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024