В Україну завозяться великі обсяги російських нафтопродуктів: що відбувається

Читать на русском

В Україну завозяться великі обсяги російських нафтопродуктів: що відбувається
В Україну завозяться великі обсяги російських нафтопродуктів: що відбувається

Європейські країни напередодні введення нафтових санкцій проти країни-терористки Росії (5 лютого) завезли великі обсяги нафтопродуктів, у тому числі з РФ. Значні обсяги потрапили й в Україну, що вплинуло на ціну пального.

Об этом сообщает Люди

Про це розповів у коментарі Оbozrevatel аналітик видання "Нафторинок" Олександр Сіренко.

"П’ять країн, із якими ми межуємо на Заході, – через їхню територію ми веземо нафтопродукти. Це або виробництво безпосередньо в Румунії або Польщі, або ми використовуємо їхню інфраструктуру. Кон’юнктура цінова в Європі поламалася, коли був впроваджений пакет санкцій проти Росії на ринку нафти та нафтопродуктів. 5 лютого він набрав сили, але до цього моменту Східна Європа підготувалася і дуже багато продукту про запас завезла, в тому числі із Росії. І в тому числі до нас, на жаль, цей продукт потрапляє", – сказав експерт.

Як зазначив Сіренко, про наявність російського нафтопродукту свідчить ціна, за якою товар продається в Україну. Передусім мова йде про дизельне пальне та скраплений газ для авто.

"Це хороша історія для кінцевого споживача, бо це пальне буде потім на заправках, а ціни пішли вниз. І певно, що це хороша історія для аграріїв, які теж починають вже турбуватись про сезон, початок якого скоро стартує, і закуповують пальне зараз по низькій ціні. Поточні ціни на пальне – 35-36 грн/л. Показник такий був десь навесні минулого року, але тоді навпаки було – ціна росла, а не падала, бо ми саме опинилися без наших на той час, так би мовити, "надійних" постачань із Росії й Білорусі, і деякий час взагалі не імпортували", – зазначає експерт.

Сіренко підкреслює: трейдери самі визнають, що купують російську суміш. Тобто в результаті ціни на всі види пального в Україні знижуються, але сприяє цьому поява нафтопродуктів із країни-терористки.

Ба більше, ці обсяги російських нафтопродуктів також тиснуть і на ціни на пальне європейського виробництва, які теж падають. При цьому постачати російські суміші не заборонено законодавством Європейського Союзу. Сіренко каже, що у тому ж санкційному пакеті "написано, що суміші дозволені".

"Тобто, з одного боку, ми маємо низькі ціни, але це боротьба з совістю... Як вона (суміш. – Ред.) з’являється і хто привозить російські до європейських портів – питання, певно, щодо виконання цих санкцій у Європі. А в Україні це також, виходить, що дозволено. Митники пропускають, прикордонники пропускають, і в принципі вся система влади, як виявилося, "дірява" на такі поставки. Тобто споживачу зараз добре, а те, що ми співпрацюємо з терористом, – це не те що не добре, а я б хотів, щоб у нас вироки давали за таке", – підсумував Сіренко.

Источник: Инсайдер РУ

Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024

Роман Терещенко загинув: прощання з героєм на Полтавщині
07.03.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024