Як адвокація допоможе зробити вашу громаду здоровою?



Адвокація – це можливість впливати на прийняття рішення держави чи органів місцевого самоврядування через активні дії суспільства. Тобто люди можуть робити або впливати на позитивні зміни в середовищі, у якому живуть. Здебільшого рушіями цих змін є громадські активісти. Так наприклад, громадські організації та ініціативи вплинули на ухвалення Закону про заборону куріння у громадських місцях та Закону про заборону реклами тютюну.

Об этом сообщает Дедал


У невеличких громадах завдяки адвокаційним кампаніям цілком можливо вирішити актуальні проблеми. До прикладу, підвищити рівень безпеки дорожнього руху чи створити доступну і безбар’єрну інфраструктуру для людей з інвалідністю.


Для успішної адвокаційної кампанії вам необхідно:


1. Сильне бажання “відремонтувати” цей світ;


2. Чітке бачення того, що потрібно змінити і до якого результату прийти;


3. Детальний план дій;


4. Партнери та однодумці;


5. Готовність системно працювати.


У практичному посібнику «Як адвокатувати питання здоров’я у громаді», який ми з колегами Центру громадського здоров’я МОЗ України, громадським холдингом “ГРУПА ВПЛИВУ” та агенцією One Health підготували в межах україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я”, ви можете знайти більше інструментів та рекомендацій для проведення адвокаційних кампаній у сфері громадського здоров’я.


Адже промоція здорового способу життя на рівні громад приносить користь великій кількості людей, а також допомагає зменшити нерівність у доступі до охорони здоров’я, спричинену різницею у доходах, освітою та іншими чинниками.


Здоровою є така громада, в якій місцеві групи з різних сфер працюють разом для профілактики захворювань і для того, щоб мешканцям був доступнішим здоровий вибір. У таких громадах легко і безпечно гуляти пішки, їздити на велосипедах, грати і проводити час в парках та публічних просторах. І насправді – це не мрії, а реальність, яку ви можете створити, доклавши певних зусиль.


Починати зміни на користь здоров’я варто саме зі своєї громади. Тим більше, що на законодавчому рівні вже створені умови — місцеві органи виконавчої влади мають активно долучатися до Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення цілей сталого розвитку. Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.07.2018 №530-р на органи місцевого самоврядування покладено завдання підтримки та пропагування здорового харчування, профілактики недостатньої фізичної активності і багато чого іншого. Інколи місцева влада сама розуміє важливість здорового способу життя та профілактики на противагу лікуванню. Тоді ви можете підтримати ініціативи влади інформаційно або у будь-який інший спосіб.


Ми можемо переконати владу ухвалити потрібне рішення, наприклад, щодо встановлення фонтанчиків питної води в усіх закладах освіти, культури, охорони здоров’я та інших громадських місцях; або можемо сприяти впровадженню заборони продажу солодких газованих напоїв у школах. Подібні зміни потребують адвокаційних зусиль, залучення засобів масової інформації та самих громадян, яких стосується ця тема. Ви можете стати ініціатором такої кампанії або ж підтримати кампанію інших людей чи організацій, які намагаються її вирішити.


Наостанок поділюся переліком сфер, покращення яких може вплинути на здоров’я всієї громади:


● Доступність та якість пішохідних зон;


● Доступність та якість велосипедних доріжок та місць для паркування велосипедів;


● Доступність зон та приміщень для фізичної активності на вулиці та в приміщенні;


● Доступ до чистої питної води;


● Доступність якісних і здорових харчових продуктів;


● Дотримання заборони куріння в громадських місцях;


● Наявність діючого моніторингу продажу тютюнових виробів та алкогольних напоїв неповнолітнім;


● Заборона продажу алкоголю в нічні години;


● Доступна та якісна медична допомога;


● Доступна та якісна допомога у сфері психічного здоров’я;


● Наявність клубів та гуртків за інтересами для людей різного віку – для занять спортом, фізичної активності, спілкування тощо;


● Наявність місцевих програм у сфері громадського здоров’я.


Якщо ви помітили у цьому переліку напрям, який вам відгукується і який можна покращити, нумо це робити. Для громади, для своїх рідних, для себе.

Источник: Криминал РУ

Новости
Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024