Реконструкцію амбулаторії на столичних Осокорках примудрилися розтянути на 7 років і збільшити вартість робіт до 245 млн гривень

Реконструкцію амбулаторії на столичних Осокорках примудрилися розтянути на 7 років і збільшити вартість робіт до 245 млн гривень

Реконструкція амбулаторії лікарів сімейної медицини на вул. Гмирі, 8, з’їсть ще 121,28 млн гривень з міського бюджету Києва та не завершиться раніше кінця 2023 року. Для цього з ТОВ “НВП “Енерго Монтаж” нещодавно було укладено вже п’ятий договір (як водиться – без проведення конкурсу). Це дуже дивно, бо відповідні роботи розпочалися ще в 2016 році, їх не раз фінансували в значних обсягах та вже не раз обіцяли завершити. Приділити увагу цій історії KВ вирішила, зважаючи на те, що правоохоронці 5 років розслідували кримінальне провадження за підозрою в розтраті на цій реконструкції бюджетних коштів (слідчі вважали, що посадовці повторно фінансували роботи, які вже були виконані та оплачені), але це чомусь призвело лише до збільшення відповідного кошторису вдвічі.

Об этом сообщает База компромата

Як стало відомо з оголошення електронної системи публічних закупівель ProZorro, 4 січня 2023 року КП “Позняки-Інвест-УКБ Дарницького району” (*) уклало з ТОВ “Науково-виробниче підприємство “Енерго Монтаж” (**) договір на продовження реконструкції амбулаторії лікарів сімейної медицини з прибудовою центру первинної медико-санітарної допомоги на вул. Гмирі, 8 у Дарницькому районі Києва. Ціна договору склала 121,28 млн гривень.

Договір передбачає виконання до кінця 2023 року підрядником загальнобудівельних робіт, облаштування систем водопостачання, каналізування, електропостачання, вентиляції, опалення та пожежної сигналізації. На всі види робіт встановлено гарантійний термін 3 роки.

Закупівлю провели без аукціону, вона містить позначку “Українська визвольна війна”. Це означає, що бюджетні кошти передадуть обраному підряднику на основі розпорядження Кабміну від 28 лютого 2022 року №169 про здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану.

Зважаючи на те, скільки раз вже виділялися кошти на цю реконструкцію (її обіцяли завершити спершу в кінці 2018-го, а потім і 2021 року), а також на кримінальне провадження за підозрою в розтраті бюджетних коштів через фінансування робіт, які були вже раніше виконані та оплачені.

Реконструкція амбулаторії на вул. Гмирі, 8, розпочалася ще у 2016 році. Тоді замовником робіт виступало Управління капітального будівництва Дарницької райдержадміністрації (РДА), яке і обрало як підрядника ТОВ “НВП “Енерго Монтаж”. В липні 2016 року між управлінням та цією фірмою було підписано договір ціною 44,99 млн гривень на виконання робіт з вказаної реконструкції, яка мала завершитись до кінця 2018 року.

У січні 2017 року функції замовника реконструкції амбулаторії на вул. Гмирі, 8, було передано від Управління капітального будівництва Дарницької РДА комунальному підприємству “Позняки-Інвест-УКБ Дарницького району” (розпорядження Дарницької РДА від 23.01.2017 року №34). Не виключено, що така “перетасовка” пов’язана з перевіркою закупівлі від 2016 року аудиторами КМДА, звіт про яку з’явився у відкритому доступі через тиждень після зміни замовника – на початку лютого 2017 року.

У звіті сказано, що під час замовлення реконструкції цієї амбулаторії працівники Управління капітального будівництва Дарницької РДА порушили принцип “відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівлі, а також принцип запобігання корупційним діям та зловживанням при закупівлі”.

В лютому 2017 року поліція почала кримінальне провадження за підозрою в розтраті бюджетних коштів при проектуванні і самій реконструкції амбулаторії на вул. Гмирі, 8 (№ 42017101020000022). Зокрема, за матеріалами слідства за березень 2018 року, посадові особи КП “Позняки-Інвест-УКБ Дарницького району”, зловживаючи службовим становищем, повторно уклали договори з ТОВ “НВП ”Енерго Монтаж” на виконання робіт, які були вже виконані та оплачені, а також внесли недостовірні дані про виконані проектні та будівельні роботи до актів приймання виконаних робіт. Однак, як вказано в ухвалі Дарницького райсуду Києва від 04.02.2022 року, вказане кримінальне провадження було закрите постановою слідчого відділу Дарницького управління поліції Головного управління Нацполіції у Києві 12.01.2022 року через “відсутність складу кримінального правопорушення”.

Ймовірно в матеріалах справи мова йшла про договір від 24 листопада 2017 року між КП “Позняки-інвест-УКБ Дарницького району” та ТОВ “НВП “Енерго Монтаж” (ціна – 111,85 млн гривень), який вони уклали без конкурсу, за переговорною процедурою. За умовами договору, підрядник повинен був виконати роботи до кінця 2018 року.

Однак наприкінці березня 2018 року стало відомо, що через брак бюджетних коштів з 1 січня 2018 року реконструкція амбулаторії по вул. Гмирі, 8, була заморожена. На той момент секретар комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Юлія Лобан оприлюднила лист Дарницької РДА, в якому йшлося про те, що замість реконструкції амбулаторії всі будівлі було знесено.

При цьому, за інформацією системи ProZorro, договір із ТОВ “НВП “Енерго Монтаж” на реконструкцію амбулаторії на вул. Гмирі, 8, КП "Позняки-інвест-УКБ Дарницького району" не розривало. Більше того, у жовтні 2019 року сторони уклали додаткову угоду, якою терміни завершення реконструкції перенесли на кінець 2020 року. Звіт про виконання цього договору станом на 29 січня 2023 року в ProZorro не опубліковано, відтак дізнатися суму оплати за цим договором поки що неможливо.

Паралельно з цим у квітні 2020 року КП “Позняки-Інвест-УКБ Дарницького району” та ТОВ “НВП “Енерго Монтаж” уклали за переговорною процедурою черговий договір (ціна – 44,98 млн гривень) на проведення додаткових робіт з реконструкції цієї амбулаторії до кінця 2020 року. Відповідно до звіту про виконання цього договору, “Енерго Монтаж” отримало оплату в повному обсязі.

Але і на цьому розпорядники бюджетних коштів в Дарницькій РДА не зупинилися. 14 травня 2021 року КП "Позняки-інвест-УКБ Дарницького району" без конкурсу подарувало ТОВ "НВП "Енерго Монтаж" ще один підряд ціною 52,79 млн гривень на проведення вказаної реконструкції.

Закупівлю вже традиційно було проведено за переговорною процедурою обгрунтовуючи це, зокрема тим, що в цій амбулаторії планують надавати медичну допомогу пацієнтам із COVID-19. У зв’язку з цим термін реконструкції амбулаторії, мовляв, скорочено на рік – з кінця 2022 року до кінця 2021 року.

З освоєнням цих коштів впоралися на відмінно, в кінці 2021 року був опублікований звіт про виконання договору з повною оплатою підряднику.

Тобто, здавалось, реконструкція амбулаторії нарешті завершилась і вже дуже скоро цей заклад запрацює. Тим паче, що в травні 2021 року на той час час керівник Дарницької РДА Ярослав Лагута підтверджував, що завершення реконструкції планується до кінця 2021 року. Саме для цього, за його словами, в кінці квітня депутати Київради погодили необхідне фінансування, якого бракувало.

У вересні цього ж року заступниця голови КМДА Ганна Старостенко під час перевірки об’єкта розповіла, що амбулаторія лікарів сімейної медицини на вул. Гмирі, 8, стане однією з найбільших та найпотужніших у столиці (обслуговуватиме 500 осіб за зміну) та матиме відділення денного стаціонару щонайменше на 10 ліжок. Водночас про терміни завершення реконструкції тоді не йшлося.

Відтоді у публічному просторі не було нової інформації про стан реконструкції. Нещодавно стало відомо, що підґрунтя для укладення нового договору в Київраді підготували наприкінці минулого року.

Так, згідно зі змінами до Програми економічного і соціального розвитку Києва на 2021-2023 роки (рішення Київради від 08.12.2022 року № 5827/5868), загальна кошторисна вартість реконструкції амбулаторії лікарів сімейної медицини з прибудовою центру первинної медико-санітарної допомоги на вул. Гмирі, 8, становить 244,03 млн гривень, а терміни завершення визначені кінцем 2023 року.


При цьому роком раніше в рішенні Київради від 07.12.2021 року № 3698/3739 про внесення змін в програму соцекономрозвитку загальна кошторисна вартість реконструкції була вдвічі меншою – 119,99 млн гривень, а термін завершення всіх робіт – кінець 2021 року.

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ "НВП "Енерго Монтаж" зареєстровано в 2014 році в Києві. Статутний капітал – 450 тис. гривень. Засновник та директор – Олександр Кондрат.

За даними Clarity Project, у результаті участі в публічних закупівлях ТОВ "НВП "Енерго Монтаж" уклало 29 договорів на 343 млн гривень. Найбільший замовник – КП "Позняки-Інвест-УКБ Дарницького району Києва", від якого отримано 6 замовлень на 332,5 млн гривень. Чотири договори було підписано якраз на реконструкцію амбулаторії на вул. Гмирі, один – на будівництво мереж зовнішнього освітлення мікрорайону Бортничі, ще один – на будівництво амбулаторії по вул. Завальній, 1-В у Дарницькому районі.

Олександр Кондрат володіє ще трьома столичними компаніями, одна з яких – ТОВ “Фін-Інвест груп” також є активним учасником публічних закупівель. За їх результатами вона отримала 42 підряди на 28,38 млн гривень. Серед її замовників – КП "Позняки-Інвест-УКБ Дарницького району Києва", яке, зокрема, замовляло у нього проектування будівництва мереж зовнішнього освітлення Бортничів та будівництва амбулаторії по вул. Завальній, 1-В, у Дарницькому районі.

КП "Позняки-інвест-УКБ Дарницького району" засновано Київрадою в 2001 році. Підприємством з жовтня 2019 року керує в.о. директора Олег Москвичов. КП підпорядковане Управлінню капітального будівництва Дарницької РДА на чолі із Мирославом Коробецьким. Дарницькою РДА з кінця січня 2022 року тимчасово керує Микола Калашник. До нього з листопада 2019 року адміністрацію очолював Ярослав Лагута.

Діяльність Дарницької РДА координує заступник голови КМДА Андрій Крищенко. Сферу охорони здоров’я координує заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Джерело

Источник: Москов пост

Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024

Роман Терещенко загинув: прощання з героєм на Полтавщині
07.03.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024