Захід боїться дати відсіч росіянам і тому у них є всі шанси перемогти, - британський генерал

Picture

Нові пакети допомоги Україні допоможуть їй витримати можливий майбутній наступ росіян , але не дозволять Збройним силам України перехопити ініціативу і повернутися до наступу, пише у своїй колонці для Telegraph полковник британської армії у відставці Річард Кемп.

Він нагадує, що минулого літа були великі очікування щодо контрнаступу України, який мав би відкинути російські війська назад і створити передумови для перемоги. Однак цього не сталося, а наступ загальмувався і не досягнув значних успіхів.

«Цю невдачу можна цілком пояснити відмовою Заходу надати адекватну військову допомогу. Результатом стала тиха реакція у внутрішній політиці по обидва боки Атлантики, яка, безсумнівно, сприяла тому, що президент США не зміг вчасно провести через Конгрес наступний пакет допомоги, а також небажанню європейських країн посилити власну допомогу», — зазначає автор.

Кемп підкреслює, що поєднання величезних втрат української сторони і нестача боєприпасів дозволили російським військам повернутися до наступу і перехопити стратегічну ініціативу по всій зоні бойових дій. Поступово просуваючись вперед, російські війська досягли обмежених, але конкретних успіхів на фронті, змушуючи Україну здавати позиції, а також завдаючи серйозної шкоди українській інфраструктурі через повітряні атаки.

Нові пакети військової допомоги від США і Великої Британії, за умови швидкої доставки, можуть дозволити Україні стабілізувати лінію фронту, одночасно захищаючи інфраструктуру в тилу, а також виявитися критично важливими перед ймовірністю масштабного російського наступу влітку.

«Хоча нові пакети допомоги можуть дозволити притупити цю проблему, вони не дозволять Україні перехопити ініціативу і повернутися до наступу. Однією з причин цього є те, що Росія досягла панування в повітрі на багатьох напрямках, тоді як наземна протиповітряна оборона залишатиметься недостатньою. Інша причина полягає в тому, що втомлена війною Україна просто не має достатньо військ і після більш ніж двох років запеклих боїв, схоже, не бажає розпочинати масштабну мобілізацію, яка їй необхідна», — зазначає Кемп.

На його думку, виклики перед Україною майже нездоланні. Серед причин він вказує те, що Росія має швидко зростаючу економіку воєнного часу і акумулювала величезні сили, якими вона готова пожертвувати заради досягнення цілей Путіна.

«Якщо Москва зможе досягти значного успіху влітку, можливо, навіть захопивши Харків, друге місто України, то взимку у Заходу не буде апетиту до подальших витрат», — вказує на сумну перспективу війни в Україні.

Цей похмурий прогноз, за словами британського офіцера, погіршиться додатковою невизначеністю щодо результатів виборів у США та Великій Британії.

«Схоже, як і в попередніх війнах, Росія почне погано, але закінчить добре завдяки рішучості, якої так бракує західним союзникам України», — резюмував він.

Підготувала: Ніна Петрович

Новости
Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024