Атака дронів вивела з ладу один з найбільших нафтопереробних заводів у Росії,

«ЛукОйл-Нижегороднафтооргсинтез»

В ніч на вівторок, 12 березня, безпілотники атакували нафтопереробний завод компанії " ЛукОйл " у Нижньогородській області – другий за обсягами переробки у Росії.

Внаслідок удару було виведено з ладу найбільшу установку з переробки нафти, яка забезпечували 53% переробки на НПЗ, повідомляє Reuters із посиланням на джерела у галузі.

НПЗ переробляє близько 15,8 млн тонн російської нафти на рік, або 5,8% від загального обсягу переробленої нафти.

За даними агентства, цей завод виробляє близько 4,9 млн тонн бензину (11% від загального виробництва у РФ) 6,4% дизельного палива, 5,6% мазуту і 7,4% авіаційного палива.

Зупинку найбільшої первинної установки з переробки нафти на цьому НПЗ після пожежі через атаку безпілотників також підтверджують джерела російського видання "Коммерсант".

Вранці у вівторок губернатор Нижньогородської області Гліб Нікітін повідомив, що в результаті атаки безпілотниками об’єкта паливно-енергетичного комплексу в Кстовській промзоні спалахнула одна з установок з переробки нафти.

На якому саме об’єкті сталася пожежа він не уточнив. Проте, саме в Кстовській промзоні розташований "ЛукОйл-Нижегороднафтооргсинтез".

Після публікації повідомлення Нікітіна російське пропагандистське агентство ТАСС з посиланням на "ЛукОйл" також повідомило про інцидент на Нижньогородському НПЗ компанії. Але пізніше агентство анулювало цю новину.

За даними російської влади, у ніч на 12 березня щонайменше дев’ять російських регіонів атакували українські безпілотники. Про атаки повідомила влада Білгородської, Воронезької, Курської, Московської, Орловської, Тульської, а також Ленінградської та Брянської областей.

Як санкції та удари українських безпілотників вплинули на роботу російських НПЗ

Як повідомлялося, у січні сталася аварія на одному з найбільших у Росії Нижегородському НПЗ "Лукойлу" (НОРСІ). Завод зупинив одну з двох установок каталітичного крекінгу через вихід з ладу компресорного обладнання, яке неможливо замінити найближчим часом через санкції. Через аварію виробництво бензину АІ-95 на підприємстві знизилося приблизно на 200 тисяч тонн на місяць.

На зниження виробництва також вплинули атаки безпілотників на російські нафтові об’єкти:

  • 19 січня пожежа внаслідок атаки безпілотника сталася на Клинцівській нафтобазі у Брянській області, яка належить "Брянськнафтопродукту" (входить до "Роснєфті");
  • у ніч на 21 січня після удару українського дрона спалахнув термінал "Новатека" в порту "Усть-Луга";
  • у ніч на 25 січня в Туапсе сталася пожежа на території нафтозаводу "Роснєфті" після атаки безпілотників на місто;
  • у ніч на 3 лютого внаслідок атаки БПЛА пожежа почалася на Волгоградському нафтозаводі, що належить "Лукойлу". За даними на сайті компанії, це найбільший виробник нафтопродуктів у Південному федеральному окрузі.

У вересні минулого року РФ також запроваджувала тимчасові обмеження на експорт автобензинів та дизпалива для стабілізації внутрішнього ринку в умовах обвалу курсу рубля. Заборона торкнулася товарних бензинів із будь-яким октановим числом. Обмеження на експорт бензину було скасовано 17 листопада 2023 року.

Автор: Михайло Орлюк

Новости
Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024