Міністр оборони США розкритикував удари України по російських НПЗ

остін

Міністр оборони США Ллойд Остін розкритикував українські удари по нафтопереробних заводах в Росії, поставивши під сумнів їхній вплив на хід війни.

Як пише Bloomberg, про це він заявив під час засідання профільного комітету Сенату Конгресу США, передає "Європейська правда".

Водночас, на думку Остіна, удари по нафтопереробній галузі у Росії можуть негативно вплинути на доступність енергоресурсів у світі.

"Ці удари можуть мати вплив на глобальну ситуацію з енергоресурсами… Для України краще зосередитися на тактичних та оперативних цілях, які можуть безпосередньо вплинути на хід бойових дій", – наголосив голова Пентагону.

На слова Остіна одразу відреагував сенатор Том Коттон, заявивши, що в адміністрації Байдена стримують Україну від ефективних дій з політичних міркувань.

"Мені це виглядає так, що адміністрація Байдена не хоче зростання цін на газ у рік президентських виборів", – зазначив він.

Як зазначає Bloomberg, США намагаються балансувати між тим, щоби зменшити прибутки Росії від продажу енергоресурсів для фінансування війни, і тим, щоб на світові ринки продовжувало надходити достатньо енергоресурсів і не виникало подій, що можуть дестабілізувати глобальну економіку. Глобальні ціни на нафту наразі є найвищими за майже пів року, передусім через напругу на Близькому Сході.

Боротьба з інфляцією, у тому числі на пальне, була однією з пріоритетів під час каденції Байдена.

Також Остін повторив заклик до Конгресу затвердити додаткове фінансування на підтримку України, наголосивши, що фактично ці гроші стимулюватимуть американську оборонну промисловість.

Раніше Financial Times писало, що США нібито закликали Київ більше не завдавати ударів по російських нафтопереробних заводах та іншій енергетичній інфраструктурі. Адже, це може призвести до ще більшої ескалації та зумовити глобальне зростання цін на енергоресурси.

Своєю чергою радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заперечив, що Вашингтон вимагає від України припинити атаки по нафтовій інфраструктурі Росії.

Удари України по російським НПЗ

Як повідомлялося, біржові ціни на бензин та дизпаливо у Росії стрімко зростають через побоювання зменшення виробництва внаслідок ударів українських дронів по найбільшим російським НПЗ.

У ніч на 15 березня безпілотники атакували російський НПЗ "Первый завод" у Калузькій області. Обладнання заводу зазнало пошкоджень, зайнялася пожежа.

13 березня Новошахтинський НПЗ у Ростовській області Росії призупиняв роботу після атаки дронів. Це найбільший постачальник нафтопродуктів на півдні Росії та єдиний НПЗ у Ростовській області. Його повна потужність – 5,6 млн тонн.

Того ж дня безпілотники атакували рязанський НПЗ "Роснєфті", внаслідок чого пошкоджень зазнали дві установки первинної переробки нафти. На них припадає 70% потужності заводу, проте ступінь пошкоджень власник заводу приховує.

У ніч на 12 березня, безпілотники атакували нафтопереробний завод компанії "ЛукОйл" у Нижньогородській області, він також призупинив роботу. Внаслідок удару виведено з ладу найбільшу установку з переробки нафти, яка забезпечували 53% переробки на НПЗ.

У січні на цьому ж НПЗ на сталася аварія. Тоді завод зупинив одну з двох установок каталітичного крекінгу через вихід з ладу компресорного обладнання, яке неможливо замінити найближчим часом через санкції. Через аварію виробництво бензину АІ-95 на підприємстві знизилося приблизно на 200 тисяч тонн на місяць.

Також раніше зафіксовано атаки безпілотників на інші російські нафтопереробні об’єкти.

Побоюючись дефіциту палива на внутрішньому ринку, Росія з 1 березня 2024 року відновила заборону на експорт бензину.

Автор: Юлiя Недашківська

Новости
Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024

Згадаймо хвилиною мовчання Романа Терещенка, який загинув, боронячи Іванівське під Бахмутом від окупантів
10.03.2024